Sanjala sam da mi ispadaju zubi, kažu da se tako priziva smrt

Prala sam zube u kupatilu i odjednom osetila da mi je nešto kvrcnulo u vilici. Ne opet. Odvojila mi se krunica. Vadim prstima tu imitaciju zuba, kad ono sve u krvi. Padaju redom četvorka, trojka, dvojka.... Svi zubi leže mi na dlanu.

Otvorila sam Šindleherov sanovnik i u njemu potražila značenje ovog mučnog sna:

Zube da ispadaju videti - nesreća, smrtni slučaj u porodici.

Uvek sam analizirala snove, ne iz sujeverja, već iz zabave. Uglavnom su posledica onog što se dešava u stvarnosti. Kada sam spremala ispite, sanjala sam da dobijam pitanja koja ne znam, a kada sam organizovala svadbu, sanjala sam da ne mogu da uđem u venčanicu.

Bilo je i proročkih snova, za koje verujem da je čista koincidencija: Sanjala sam zemljotres dve noći pre nego što se celo Kraljevo treslo, a požar pre nego što je izgoreo Grenfel tauer.

Ali, postoje i snovi koji se ponavljaju, a koje ne mogu da protumačim, kao što je taj sa zubima.

Stari sanovnik

Među starim knjigama koje su porodično nasleđe imam i Poetes d'aujurd'hui II (Savremeni pesnici).

Dobro, nije baš da je to ta knjiga, već korice takve knjige, u koje je smešteno oko 360 strana jednog sanovnika iz dvadesetih godina.

Iako mnoge strane fale, slovo "Z" je potpuno. I više od toga.

Na 66. strani nailazim na detaljno objašnjenje koje je dao dr. Med. Georg Lomer, citirajući Artemidorove reči:

"Usta su kuća, zubi ukućani. Oni na desnu stranu muški, na levu ženske... Kako se zubi ne samo kao ljudi već i kao imovina smatrati mogu, to se uzima da su očnjaci stvari od vrednosti, kutnjaci kao stvari od manje vrednosti, sekači kao kućevni pribor".

Ja, međutim, sanjam da gubim sve! Ovaj sanovnik otkriva šta zapravo predskazujem:

"Sve ako ih najedanput izgubi, gubi se samo tada kada čovek sam umire".

Još sam živa.

Porodični snovi

Postoji jedan san kojeg se svi članovi moje porodice pribojavaju - sanjati beli veš.

Iako u sanovniku koji imam ta specifična odrednica ne postoji, mene je porodična istorija uverila da on znači da će neko zaista da umre.

Baka je tako sanjala beli veš noć pre nego što će njena sestra umreti, a ja pre njene smrti.

Još mnogo puta se ovo značenje obistinilo.

U mojoj porodici postoje i dva čudna sna. Objašnjenja sanovnik ne može da ponudi, možda bi neki psihoanalitičar (ili čitalac?) bio od pomoći.

Tatina mama je jedne noći u snu nabrajala razna imena, iznova i iznova. Ujutru kada smo je pitali ko su ti ljudi, nije znala da kaže. Čak se nije ni sećala da je nešto sanjala.

Među Politikinim umrlicama osvanula je i ona njenog bivšeg šefa, a među ožalošćenima bila su sva imena koja je izgovorila, i to baš tim redom.

Kada je moj otac bio dete, sanjao je da je sa roditeljima na moru, i da odjednom ispred njegove majke iskače zmija. Kada je ispričao taj san, svi su bili šokirani. Sanjao je događaj koji se zaista dogodio, ali dok je moja baka bila trudna s njim.

Ne verujem u horoskop, zašto bih u sanovnik

Spadam u najtvrdokornije nevernike kada je horoskop u pitanju - ne može dan rođenja da odredi moj život, to činim sama svojim izborima.

S druge strane, izabrala sam da verujem u sanovnik. To sam, priznajem, učinila iz pragmatičnog razloga:

Želim da otkrijem zašto se određeni snovi pojavljuju u specifičnom trenutku, kako bih mogla da predskažem neki događaj ili odgonetnem razlog njihovog postojanja. 

Po svemu sudeći, Šindleherov sanovnik mi nije od pomoći, više puta je omašio. Bilo bi bolje da napravim svoj i, za početak, utvrdim šta se dešava tih dana kada mi ispadaju zubi. 

A možda je samo vreme da odem kod stomatologa na kontrolu.

Bonus:
Sanjati san - smatraju te budalastim.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво