RIK usvojio izveštaj o sprovedenim parlamentarnim izborima

Republička izborna komisija usvojila je izveštaj o sprovedenim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 24. aprila ove godine. Izveštaj će biti dostavljen Skupštini Srbije.

Izveštaj obuhvata broj birača upisanih u birački spisak, broj onih koji su glasali, broj primljenih glasačkih listića, broj važećih i nevažećih glasačkih listića, broj osvojenih mandata, kao i spisak posalnika kojima su dodeljeni mandati.

RIK će podneti Prvom osnovnom tužilaštvu krivične prijave protiv troje članova biračkog odbora na izbornom mestu Lešak 9 u Leposaviću, zbog utvrđenih izbornih nepravilnosti, izjavio je predsednik RIK-a Dejan Đurđević.

"Saglasni smo da se pripreme krivične prijave i predaju Prvom osnovnom tužilaštvu, koje će postupiti dalje po svojim ovlašćenjima", rekao je Đurđević na sednici RIK-a.

Član komisije Ivan Šebek zatražio je na sednici da se protiv tri člana biračkog odbora u Lešku podnesu krivične prijave, jer na tom mestu, posle prebrojavanja glasova jedna stranka nije imala nijedan glas, da bi naknadnim brojanjem bilo utvrđeno da ih ima 60.

RIK je usvojio i aneks Ugovora o štampanju izbornog materijala za te izbore.

Đurđević je dodao da je RIK sada i formalno završila izborni proces, a da se očekuje još nekolio sednica do izbora novog RIK-a, kako bi se konstatovale eventualne ostavke poslanika.

broj komentara 0 pošalji komentar