U pojedinim opštinama u Srbiji i dalje traje izborna kombinatorika

Ko će formirati vlast na republičkom i pokrajinskom nivou načelno je bilo poznato dan posle izbora 24. maja, ali na lokalu, u poijedinim opštinama, situacija nije tako kristalno jasna.

Šabac, Petrovac na Mlavi, Medijana u Nišu, samo su neke od lokalnih samouprava koje su zbog postizborne kombinatorike dospele u žižu javnosti.

Tako je u ovom trenutku neizvesno ko će formirati vlast u opštini Medijana u Nišu, gde je SNS osvojio 10 mandata, DS šest, Pokret "Dosta je bilo" pet, SPS tri mandata, a koalicija Dveri-DSS jedan mandat.

Nosilac liste SNS u opštini Medijana Milan Krstić rekao je Tanjugu da još uvek nisu vođeni nikakvi razgovori o potencijalnim koalicijama i da je preporuka centrale stranke da se formira gradska vlast, pa tek onda da se krene na formiranje opštinske vlasti.

"U ovom momentu, svako sa svakim može da formira vlast. Najrealnije je da se koalicija sa grada preslika na opštinu", kaže Krstić.

Krstić misli da ni opozicija ne vodi pregovore o potencijalnim koalicijama, jer je, kako kaže, praksa bila do sada da se formira gradska vlast i napravi koalicioni sporazum, a nakon toga preslikaju koalicije u opštinama.

Krstić je podsetio da je SNS u koaliciji sa URS-om na vlasti u toj niškoj opštini od 2012. godine, a da su im podršku davale PUPS, SPS i Dveri.

I šef Izbornog štaba DS-a u Medijani Vladimir Milošević kaže da je još rano za priču o vlasti, budući da su izbori završeni pre dva dana. Ističe da se demokrate nadaju da će sa ostalim strankama uspeti da naprave dogovor i da preuzmu vlast u toj najbitnijoj opštini u gradu Nišu.

Milošević navodi da prepreka za te razgovore i formiranje vlasti neće biti to što će vlast u Nišu formirati naprednjaci.

Izbori nisu konačno završeni ni za stanovnike Bele Palanke, gde je, prema planu Opštinske izborne komisije 8. maja trebalo da se ponove izbori, ali se to nije dogodilo.

SDS je u tom gradu osvojila 14 mandata, SNS sedam, SPS pet, Jedinstvena Srbija dva i Grupa građana jedan mandat, ali su naprednjaci i socijalisti uložili veliki broj prigovora na regularnost lokalnih izbora i smatraju da odluka Komisije o datumu ponovljenih izbora nije legalna i legitimna.

Šabac je pre nekoliko dana bio tema udarnih vesti, a posle izbora.

Srpska napredna stranka je u tom gradu osvojila najviše mandata - 28, ali su većinu formirale drugoplasirana i trećeplasirana koalicija- Zajedno za Srbiju, sa osvojenih 26 mandata, i Pobeda za Šabac, 11 mandata, koje su i do sada bile na vlasti.

Tokom formiranja skupštine pale su, prema izveštajima medija, teške reči, a, u opšštoj pometnji, prilikom pokušaja da se izglasa predsednik Skupštine grada, Nebojša Zelenović iz DS-a, slomljena je i biračka kutija.

Za to je postizborna "pobednička koalicija" odmah posle sednice optužila odbornike SNS, ali se potom pojavio "sirov", nemontiran snimak na Jutjub kanalu, na kome se, kako tvrde, vidi da stvar ne stoji tako.

Gradski odbor SNS u Šapcu saopštio je uveče da je "lokalni medij pod kontrolom Zelenovića" montirao snimak o događaju u Šapcu, a ostali mediji ga preneli.

Nemontiran snimak svedoči, ukazali su naprednjaci, da se koalicioni partner Nebojše Zelenovića na celu sa Sofronijem Čonjagićem ponašao neprimereno i politički nekorektno, ne poštujući procedure, kao i da je Čonjagić bio nasilan, izazivajući potpuni haos u sali.

Iznenađenje u javnosti pokrenula je i najava koalicije Srpske napredne stranke i Demokratske stranke u Petrovcu na Mlavi.

Naprednjaci, koji su osvojili 25 mandata, nisu hteli u koaliciju sa drugoplasiranim socijalistima koji su osvojili 21 mandat, jer je, kažu, tokom kampanje "mnogo zle krvi i neistina iz SPS bilo upereno prema SNS".

Odlučili su se za koaliciju sa DS-om, koja je osvojila četiri mandata.

Demokrate su potencijalnu koaliciju sa naprednjacima pravdale izbornom voljom građana i osvojena svega četiri mandata, što bi, kako su naveli, značilo nestanak DS-a u opštini ukoliko ne uđu u vlast.

Centrala DS je, međutim, hitro raspustila opštinski odbor, jer, kako si rekli, koalicija sa SNS nije moguća ni na lokalnom nivou.

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 11. maj 2016, 11:17) - глас разума [neregistrovani]

много нелогичности у изборном и постизборном поступку

Почевши од тога да је СНС забележио историјску и невиђену победу. Нису ли избори расписани да се учврсти и стабилизује власт? Коалиција СНСа је имала 158 посланика, коалиција СПСа 44, што је било 202 мандата. Данас имамо СНС са 131 и СПС са 29 и притом велику вероватноћу да СПС уопште не буде део власти. Кажу да ће само са Мађарима што би значило да је власт са некад 202 спала на 131+4=135 мандата. Довољно је да се само две мање фракције из коалиције СНС побуне и ето кризе власти. Овако не изгледа стабилнија власт... А на локалу су почела већ прелетања и разне трговине тако да ће постизборни период засигурно у неким срединама изменити резултате гласања, које смо добили 24.04. Пуно тога треба мењати у изборном систему и законима. Лично сматрам немачки изборни систем за далеко најпоштенији и најквалитетнији. Али наравно све зависи који играчи ће имати какве интересе и како би се то уклопило у њихове интересе. А дотле имаћемо нажалост сталне потесе и сумње при бројању гласова.

(utorak, 10. maj 2016, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Plus i minus

Sto se Sapca tice koliko se ja razumem u matematiku 26+11=37
28 SNS +4 SPS=32 37 je vece od 32 .Sve ostalo je ludost to je
izborna volja Sapcana .