Читај ми!

Srbija bira

Zatvorena biračka mesta u Srbiji. Do 19 časova glasalo 53,6 odsto birača, saopštio Cesid. Građani Srbije birali predstavnike vlasti na svim nivoima. Najveća izlasnost u centralnoj Srbiji, najmanja u Beogradu.

20.00 - Na birališta u Srbiji do 19 časova izašlo 53,6 odsto birača, saopštio je Cesid.  u centralnoj Srbiji glasalo 55,5 odsto birača, Vojvodini 53,7, u Beogradu 49,7 birača.

20.00 Zatvorena većina birališta u Srbiji. 

19.00 - RIK: Na izborima do 18 časova glasalo 48,24 odsto birača, što je oko 1,8 procentnih poena više nego na parlamentarnim izborima 2008. godine.

18.00 - Cesid: Do 17 časova glasalo je 44,1 odsto birača, što je dva odsto više nego na parlamentarnim izborima 2008. godine.

17.00 - Do 15 sati na izbore u Vojvodini izašlo oko 33,5 odsto birača, što je za 8,5 odsto više nego na izborima iz 2008. godine, kažu u Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

15.03 - Do 14 časova na birališta izašlo 31,47 odsto birača, saopštio je RIK. Prema Cesidu do 14 časova glasalo je 32,1 odsto birača.

11.02 - Prema podacima RIK-a do 10 časova glasalo je 10,98 odsto birača. Izlaznost u Vojvodini 11,11 odsto, u centralnoj Srbiji 10,92, a u Beogradu 10,59 odsto.

10.09 - Do 9 časova na birališta izašlo 6,6 odsto birača, saopštio je Cesid. Izlaznost u centralnoj Srbiji 6,8 odsto, u Vojvodini 7, a u Beogradu 5,5 odsto.

07.55 - Sa skoro sat vremena zakašnjena otvorena biračka mesta u Gračanici, pošto je OEBS kasnio sa  dostavljanjem izbornog materijala. 

07.00 - Otvorena biračka mesta.

Birači u Srbiji glasaju za predsednika države, republičke i pokrajinske poslanike i odbornike skupština gradova i opština. Biračka mesta zatvorena su u 20 časova, a građanima koji su se u tom trenutku zatekli na biračkom mestu omogućeno je da glasaju. Na birališta u Srbiji do 19 časova izašlo 53,6 odsto birača, saopštio je Cesid. U centralnoj Srbiji glasalo je 55,5 odsto birača, Vojvodini 53,7, u Beogradu 49,7 birača.

Iz Cesida očekuju da će konačna izlasnost na izborima biti oko 60 odsto.

Prethodno je Republička izborna komisija saopštila da je do 18 časova u Srbiji, bez Kosova i Metohije, glasalo 48,24 odsto birača, što je oko 1,8 procentnih poena više nego na parlamentarnim izborima 2008. godine.

Kako je saopštio RIK, u centralnoj Srbiji do 18 časova je glasalo 48,37 odsto birača, u Vojvodini 47,89 odsto, dok je u Beogradu glasalo 46,34 birača.

U Novom Sadu je do 18 časova glasalo 44,73 odsto birača, u Nišu 48,44, u Kragujevcu 46,44, a u Čačku 46,79 odsto birača. Za sada nema informacija da je na izborima bilo nepravilnosti, saopšteno je iz RIK-a.

Cesid je prethodno saopštio da je do 17 časova glasalo 44,1 odsto birača, što je dva odsto više u odnosu na parlamentarna izbore 2008. a za četiri procenta manje nego u prvom krugu predsedničkih izbora iste godine.

Prema podacima Cesida, najniža izlaznost do 17 časova zabeležena je u Beogradu - 40,5 odsto, a najveća u centralnoj Srbiji - 46 odsto, dok je u Vojvodini na birališta do 17 sati izašlo 43,2 odsto glasača.

Posmatrači Cesida su zabeležili više nepravilnosti, ali one ne dovode u pitanje ukupnu regularnost izbornog postupka. Cesid će prve preliminarne rezultate opštih izbora saopštiti oko 21.30 časova.

U Novom Sadu su zabeležena dva incidenta, ali je posle intervencije policije glasanje nastavljeno.

Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je bilo manjih tehničkih problema i kašnjenja u otvaranju nekih biračkih mesta, ali su ti problemi brzo otklonjeni.

Veljko Odalović je rekao da RIK neće objavljivati nezvanične rezultate izbora, a da se prvi zvanični rezultati očekuju oko 22 časa.

Prvo će biti obrađeni rezultati predsedničkih izbora, zatim parlamentarnih, a onda pokrajinskih i lokalnih.

U Srbiji je jutros od sedam časova otvoreno 8.390 biračkih mesta. Izborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć, na snazi je do zatvaranja birališta, u 20 časova. Pravo glasa ima 6.770.013 birača.

Za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima otvoreno je 38 mesta u 22 zemlje.

Državljani Srbije koji žive u Americi, Kanadi i Velikoj Britaniji glasali su juče, a u drugim državama sveta glasaju danas.

Konačne rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora, Republička izborna komisija treba da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Kandidati i liste

Na izborima za predsednika Srbije učestvuje 12 kandidata. Da bi jedan od njih bio izabran u prvom krugu, potrebno je da osvoji 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja izašlih birača. Ukoliko to ne pođe za rukom nijednom kandidatu, u drugom krugu dva kandidata sa najviše glasova vodiće izbornu trku za ulazak u zgradu na Andrićevom vencu.

Za mesto predsednika države nadmeću se Zoran Stanković ispred URS-a, Vladan Glišić ispred Grupe građana "Dveri", Koalicija "Izbor za bolji život" predložila je Borisa Tadića, a DSS Vojislava Koštunicu. Grupa građana Pokret radnika i seljaka predložila je Zorana Dragišića, SRS Jadranku Šešelj, a Muamer Zukorlić kandiduje se ispred Grupe građana.

Kandidati za predsednika su i Danica Grujičić iz SDS-a, Ivica Dačić ispred Koalicije SPS-PUPS-JS, Čedomir Jovanović kao kandidat "Preokreta", Ištvan Pastor iz SVM-a i Tomislav Nikolić kao kandidat SNS-a.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije kandidovalo se 3.065 kandidata sa 18 izbornih lista. Za ulazak u Parlament potrebni su glasovi najmanje pet odsto birača, dok će za manjinske liste biti dovoljno da pređu prirodni prag.

Za ulazak u Skupštinu Srbije nadmeću se liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić", "Čedomir Jovanović - Preokret", "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić", "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica" i lista "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS".

Na glasačkom listiću su i "Dveri - za život Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić", "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", Pokret radnika i seljaka, "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković" "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić", i koalicija "Albanaca preševske doline".

Nadmeću se i liste "Crnogorska partija - Nenad Stevović", "Komunistička partija - Josip Broz" i lista "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom sistemu: 60 od 120 poslanika bira se po propocionalnom sistemu i to sa 14 lista, a ostalih 60 po većinskom. Pravo glasa u Vojvodini ima 1.736.555 birača.

Izbori na Kosovu i Metohiji održavaju se u organizaciji Republičke izborne komisije, dok je OEBS prihvatio mandat da omogući glasanje na 28 lokacija i 90 biračkih mesta u Pokrajini. Glasovi će se prebrojavati predstavnici Republičke izborne komisije u Raškoj i Vranju.

Pravo glasa moći će da iskoristi oko 109.000 građana. Na Kosmetu se glasa za predsedničke kandidate i narodne poslanike, a dve opštine samostalno, bez saglasnosti srpske vlade, organizuju i lokalne izbore.

Beograđani sa pravom glasa, njih 1.595.643, biraće između 16 lista političkih partija, koalicija i grupa građana. Gradonačelnika bira Skupština grada, većinom od ukupno 110 odbornika, na četiri godine, tajnim glasanjem.

Širom Srbije glasa se za i odbornike skupština gradova i opština, osim u mestima gde su u protekle četiri godine održani vanredni lokalni izbori.

Za Skupštinu grada Novog Sada bira se 78 odbornika sa 15 izbornih lista. Za 61 mesto u lokalnom parlamentu u Nišu takmiče se kandidati sa 14 lista. U Kragujevcu će se za 87 mesta u Skupštini grada boriti 733 kandidata sa 10 lista.

Građani Srbije koje žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji juče su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, dok će birači upisani u posebne evidencije u drugim zemljama sveta glasati danas.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво