Izložba Branka Popovića

U galeriji RTS-a, otvorena izložba slikara, likovnog kritičara, profesora, arhitekte i ratnika Branka Popovića.

Buran život slikara, likovnog kritičara, profesora, arhitekte, ratnika, učinio je da za Brankom Popovićem ne ostane obiman likovni opus. Njegova odabrana dela, od najranijih do poslednjeg, autoportreta iz 1940. godine, od sinoć su u galeriji RTS-a.

Branko Popović kao gimnazijalac učio je od najvećih, Đorđa Krstića i Marka Murata, potom u slikarskoj školi od Riste i Bete Vukanović. Imao je sluha i mirio moderno i klasično u evropskom slikarstvu, ali je voleo svoju zemlju i svoje umetničko ognjište.

"Vrlo je značajan, jer je prvi prihvatio Pola Sezana, oca moderne umetnosti, i najavio treću deceniju, a njegov značaj leži upravo u prve dve decenije. Značajan je ne samo kao likovni pedagog, već i kao kritičar", kaže Ljubica Miljković, autorka izložbe.

Iz dva balkanska i Prvog svetskog rata izneo je dve zlatne medalje za hrabrost i dve Legije časti. Nadeždu Petrović posetio je u valjevskoj bolnici. Bio je član srpskog PEN-a, jedan od osnivača ULUS-a i grupe "Oblik". Posle Drugog svetskog rata, bez presude je tragično proglašen izdajnikom i streljan.

Nikola Mirkov, predsednik Saveta RTS-a za likovno stvaralaštvo, kaže da Branko Popović nije bio samo slikar, već i likovni državnik, a takvu ocenu zaslužio bi samo Milenko Kašanin, nekada i Milan Protić, danas.

"Bio je i nadahnut pisac, jedan od utemeljivača časopisa Umetnički pregled, časopisa Milenka Kašanina koji do sada nije dosegnut. Popović je svojim idejama bio potpuno svoj", rekao je Mirkov.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 11. feb 2011, 22:44) - D.Ilic [neregistrovani]

isrorija

Malo je poznato da je ugledni prof.Branko Popovic bio predsednik Jugoslovenskog Kraljevskog Akademskog Aero-kluba, koji je zvanicno formiran 1935 god.Pomenuti aero klub je u to vreme bio najugledniji i okupljao je studente iz cele zemlje.Imali su centar za obuku jedrilicarstva na Zlatiboru, gde su prve letacke korake napravili nasi najbolji piloti.Nazalost,II rat je prekinuo uspesan razvoj ovog kluba.

(petak, 11. feb 2011, 17:24) - Sergej, Frankfurt [neregistrovani]

ispravka 2

Takodje, drugo ime je pogresno - Miodag B. Protic ugledni slikar i osnivac Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

(petak, 11. feb 2011, 17:23) - Sergej, Frankfurt [neregistrovani]

Ispravka

Rec je o Milanu Kasaninu, Milenko Kasanin nije zabelezen u istoriji. Milan Kasanin je bio vanredni poznavalac umetnosti i upravnik pretece danasnjeg Narodnog muzeja - Muzeja kneza Pavla.