Čitaj mi!

Nova generacija glumaca startovala Brehtovim komadom

Izvođenje diplomske predstave na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, studentski je prozor u svet i rezultat dobre, višedecenijske saradnje nacionalnog teatra i Fakulteta dramskih umetnosti. Ovih dana predstavljena je nova generacija glumaca, čija je diplomska predstava "Kavkaski krug kredom" Bertolta Brehta, premijerno izvedena pred beogradskom publikom.

Klasa profesorke Marije Milenković, u kojoj su najmlađi diplomirani glumci u Srbiji, izabrala je Bertolta Brehta za svoj ispit zrelosti.

Predstavom o borbi za plemenitije društvo i za slobodu duha, Brehtovim ''Kavkaskim krugom kredom'', zaokružili su jedan, svoj krug.

Predstavu su prikazali i na studentskim festivalima u Rumuniji, Severnoj Makedoniji i u Rusiji.

"Mi smo u selekciji od čak devet najboljih, ruskih škola, prestižnih škola iz Poljske, Češke, Kine, uspeli da osvojimo granpri", kaže glumac Vukašin Jovanović.

Jovanović se nada da će sa diplomom u rukama cela klasa imati priluku da pokaže svoj kvalitet.

Jana Ivanović smatra da je diplomiranje bilo jedan od prelomnih momenata u njihovim životima.

"Do sada smo bili ušuškani na fakultetu, imali smo svoje obaveze i taj mali svet podrške. Onda smo sada bačeni u svet koji je često surov, pogotovu na početku za mlade umetnike i ljude, ali je taj izazov lep i radujemo se tome", dodaje Ivanovićeva.

Bojana Stojković kaže da se oseća zbunjeno. Ipak, kako ističe, uz vrednoću neće biti zime.

Dragan Petrović napominje da kad god pomisli na glumu, umetnost, pozorište, uvek nekako javi jedna reč i emocija, a to je ljubav.

A brojni ljubitelji teatra pamte, riskantan a ispostaviće se pravi potez Narodnog pozorišta da 1993. godine postavi ''Ukroćenu goropad'' u kojoj su zaigrali i studenti četvrte godine glume.

Tada su na scenu kročile sadašnje zvezde. Bili su to neki od studenata iz čuvene klase profesora Vladimira Jevtovića, koja je obeležila, a i dalje to radi, srpsko pozorište, film i televiziju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">