Čitaj mi!

Matija Bećković za RTS: Ono što traje utvrđuju pesnici

Akademiku Matiji Bećkoviću svečano je uručena Svetosavska Povelja Prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta". Znak zahvalnosti "onome koji radom i znanjem, postojanošću i mudrošću, poezijom i ukupnim stvaralaštvom to zaslužuje" zapisano je u obrazloženju.

Sve što danas ne može poezija polazi za rukom pesniku Matiji Bećkoviću. Cenjen je, čitan, popularan i među čitaocima decenijama mlađim od njegovih prvih pesama. A, već te poetske tvorevine s početka dobile su mitske okvire.

Od novca prve nagrađene pesme kupio je karirarni sako koji je postao njegov zaštitni znak, iz prve ljubavi rođena je jedna od naših najlepših ljubavnih pesama, od govora koji je poneo kao nasleđe iz Rovaca stvorio je kompletan jezik.

Mađu pesničkim portretima koje ste stvorili je i portret Svetog Save.

To je prvi pisac čije ime i prezime znamo. On je napisao prvu zdravu rečenicu na srpskom jeziku i to u rodnom mestu naše pismenosti i usmenosti.

Dobili ste mnoge nagrade. Ova sigurno izauzma posebno mesto?

Malo su me precenili što su me pridružili dobitnicima, pogotovo zaslužnim članovima Srpskog kulturnog društva Prosvjeta koje traje 120 godina.

Kako u vreme carstva romana iznova uspevate da date smisao poeziji?

Pisac piše ono što ne može da zaboravi, a za poeziju je rečeno da je ona maternji jezik čovečanstva. Pesnik je sin jezika. Jeziku služi. Jezik ga je rodio i jezik je postojao pre države. Ono što traje utvrđuju pesnici.