Saša Ilić dobitnik Ninove nagrade za roman godine

Roman "Pas i kontrabas" Saše Ilića proglašen je za Ninov roman godine, saopštio je žiri.

Ime 66. dobitnika Ninove nagrade za najbolji roman godine saopšteno je, po tradiciji, u podne na konferenciji za novinare koja je ove godine održana u hotelu "Moskva" u Beogradu.

Roman "Pas i kontrabas" je priča o džezu, ljubavi, Jugoslaviji i aktuelnom trenutku. Simbolički je smeštena između dve revolucije. Priča počinje pobunom pacijenata u duševnoj bolnici u Kovinu, a završava se jednom ličnom pobunom u Đenovi. 

U najužem izboru pored pobedničkog bilo je još četiri romana: "Mulat albino komarac" Steva Grabovca, "Grozota ili..." Slobodana Tišme , "Yugoslav" Ane Vučković i "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Dan uoči proglašenja najboljeg romana godine, na bojkot Ninove nagrade pozvalo je 18 pisaca koji su potpisali otvoreno pismo javnosti, u kojem od svojih izdavača traže da njihova dela više ne prijavljuju za Ninovu nagradu jer je, kako tvrde, izgubila smisao.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Cirilica

Dragi Cirilo, od kud ti znas kojim pismom pisu pisci i da li je isti kao sto izdavacka kuca stampa? Inace Srbi su stariji narod od cirilice, i pisali su stotinama godina raznim pismima i prije Cirila i Metodija i poslije. Srbin za razliku od nekih  naroda pisu sa dva i tako lakse konunicaraju sa svijetom a ozbiljni mediji ti nude opciju da biras izmedju dva pisma. A vecina bez problema cita oba pisma, neko i pisu lako oba.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 12:46) - Milica [neregistrovani]

BRAVO!!!

Najbolji izbor! Odličan roman! Prava odluka pravog žirija!

(ponedeljak, 20. jan 2020, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Ћирило

Страшно је што се наши модерни писци стиде писма којим је писао српски нобеловац Иво Андрић...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">