Na bojkot NIN-ove nagrade pozvalo 18 pisaca

Pisci Miro Vuksanović, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj, Vladimir Kecmanović, Emir Kusturica, Dejan Stojiljković, neki su od 18 potpisnika otvorenog pisma javnosti u kojem od svojih izdavača traže da svoja dela više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako tvrde, izgubila smisao.

U zajedničkom pismu navodi se da bi bilo najpoštenije da odluku o najboljem romanu donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman.

Prema njihovom mišljenju, ovogodišnji žiri, u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić, ne ispunjava te uslove.

U pismu pisci napominju da ne postoje nagrade koje se savršeno pošteno dodeljuju.

"Niti ima žirija za dodelu književnih priznanja koji su besprekorno kompetentni. Ne postoje nagrade za umetničko delo u kojima se vanumetnički kriterijumi, barem u izvesnoj meri, ne mešaju s umetničkim. Ni NIN-ova nagrada, u svojim zlatnim godinama, nije bila izuzetak od ovog pravila, ali su književna stručnost i intelektualno poštenje većine članova žirija koji su o njoj odlučivali činili da vanumetnički kriterijumi ipak u znatnoj meri budu podređeni umetničkim vrednostima. Zato je ova nagrada u svojim najboljim godinama imala nesporan renome. Ali ta vremena su definitivno prošla", piše u pismu.

Potpisnici pisma su Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Đorđe Pisarev, Emir Kusturica, Igor Marojević, Laura Barna, Lidija Jelisavčić Ćirić, Ljubica Arsić, Marko Krstić, Milan Ružić, Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Sava Damjanov, Slaviša Pavlović, Slobodan Vladušić i Franja Petrinović.

Među potpisnicima su i dobitnici NIN-ove nagrade akademik Miro Vuksanović i prošlogodišnji dobitnik Vladimir Tabašević.

"Nejasan kriterijum"

U pismu se navodi da je nejasan kriterijum za izbor članova žirija.

"Već preterano dugo i preterano često o ovoj nagradi odlučuju, što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom su merilu birani. Od trenutka u kom su nedeljne novine NIN postale vlasništvo jedne inostrane privatne kompanije, taj negativan trend primetno raste, da bi do kulminacije proizvoljnosti došlo ove godine. Bilo bi minimalno korektno da odluku o najboljem romanu srpske književnosti donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman. Međutim, ovogodišnji žiri ne ispunjava čak ni te uslove", piše u pismu 18 autora.

Među finalistima ove godine našli su se romani "Mulat albino komarac" Steva Grabovca, "Grozota ili..." Slobodana Tišme, "Yugoslav" Ane Vučković, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića i "Pas i kontrabas" Saše Ilića.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u skladu sa sastavom žirija, dobijen i uži izbor od deset knjiga, koji, čast izuzecima, i bez obzira na to koja su dela ušla u najuži izbor i koje će biti proglašeno dobitnikom, predstavlja "tragikomičan pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom".

"Pošto ne možemo da utičemo na odluke koje se donose u okviru jedne privatne firme, naš preostali izbor jeste da ne dopustimo da u budućnosti učestvujemo u jednoj sve većoj sramoti. Od svojih izdavača zahtevamo da naša dela ne prijavljuju u konkurenciju za NIN-ovu nagradu, a od ovog i narednih, verovatno jednako spornih žirija, da ih, neprijavljene, ne uzimaju u obzir. Neminovna propast jednog, nekad relativno slobodoumnog, a danas gotovo maloumnog priznanja, tako će se ubuduće odvijati bez nas", zaključuju autori.

Urednik kulturne rublike nedeljnika NIN Dragan Jovićević poručio je da kolegijum NIN-a određuje članove žirija za dodelu najznačajnije domaće književne nagrade.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2020, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

kiselo grožđe

Bojkot potpisuju i oni koji su bili u širem krugu ali nisu prošli dalje, urnebesno :D

(nedelja, 19. jan 2020, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

@Промашена тема

Добро, да преформулишемо: зашто су, у ужи избор за најбољи српски роман, ушли само романи штампани латиницом, уз један изузетак?

Је л' овако формулисано у реду?

(nedelja, 19. jan 2020, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

промашена тема

@Ћирило
не можеш да знаш којим је писмом написана књига, већ само којим је писмом одштампао издавач.
Нема никакве везе са овом темом.

(nedelja, 19. jan 2020, 15:48) - Potpisnik [neregistrovani]

Sjeverna Koreja

Kad pišeš iz Sarajeva i Zagreba, gledaj da izbegneš ijekavicu, pa će neko pomisliti da si domaći.

(nedelja, 19. jan 2020, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

@Ninova nagrada


А ти нам то тумачиш шта је тих осамнаест писаца хтело да каже? Ниси прочитао да жири сматрају некомпетентним и ирелевантним? Или хоћеш да кажеш да неки власник нечега (неко ко има доста новца) треба да одреди и жири и писце и критичаре - и најбољи српски роман?

(nedelja, 19. jan 2020, 12:50) - Ada [neregistrovani]

..

Ostro . Zasto ?

(nedelja, 19. jan 2020, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

@Ћирило


То потпада под "трагикомичан покушај ... да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом"!

(nedelja, 19. jan 2020, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Ninova nagrada

Dobar pisac je poput proroka u svom selu. Cak i u Bibliji se spominje da je tesko biti prorok u svom selu. Veliki pisci su dobijali nagradu NIN kada su kritikovali sopstveno selo, drustvo, itd. Pa su onda drzavnougodni pisci i kriticar napali te velike pisce, da su neki vratili nagradu. Onda je 90tih NIN-ova nagrada samo dodjeljivana piscima koji nisu ni A rekli protiv rezima, drustva, itd. I sada se javljaju pisci, kriticari (njih 18) koji bi opet hteli da NIN "padne" u 90te koje su bile gore nego u doba SFRJ. I zele samo da se pise iskljucivo pozitivno o nama, a negativno o drugima. Nesto poput Kimovog rezima u Sjev. Koreji.

(nedelja, 19. jan 2020, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

Ћирило

Мени је застрашујуће то што је од 10 књига у избору само ЈЕДНА написана ћирилицом!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">