Novi život Subotičke filharmonije

Orkestar Subotičke filharmonije osnovan je pre 111 godina. Zbog finansijskih problema, orkestar godinama nije nastupao i praktično je bio pred gašenjem. Zahvaljujući američkoj producentskoj i diskografskoj kući "Parma rekordings" koja je ponudila pomoć i saradnju, sinoćnim koncertom započet je novi život najstarije filharmonije u zemlji.

"Muzika veže, to je bila ideja. Prvo se taj umetnički nivo mora ostvariti i to je ono što je izazovno", kaže dirigent i glavni projektni menadžer "Parma rekordingsa" Miran Vaupotić.

Saradnja sa "Parma rekordingsom" počela je premijernim izvođenjem tri kompozicije sa liste američke producentske kuće.

"U jednoj sezoni od četiri do osam koncerata ćemo u saradnji sa našim sponzorima odsvirati ne samo u Subotici već i u inostranstvu", navodi šef orkestra Subotičke filharmonije Pal Žiga. 

Sopran koji je očarao publiku subotičanka Alenka Ponjavić bila je izvanredna u numerama kraljeva mađarske operete Imrana Kalmana i Ferenca Lehara.

"Program je mešovit ali smo se truduili da izbalansiramo nešto što je popularno a takođe da predstavimo dve svetske premijere", objašnjava operska pevačica Alenka Ponjavić.

Svetski meridijani otvaraju se pred subotičku filharmoniju. Početak na domaćem terenu svežinom i elegancijom osvojio je simpatije publike.

broj komentara 0 pošalji komentar