Ponovo smanjen budžet za kulturu, borba se nastavlja

Za kulturu u budžetu za narednu godinu predviđeno je 0,73 odsto novca. Nešto manje nego ove godine i znatno ispod preporuke Uneska da države za kulturu izdvajaju jedan odsto budžeta. Nedovoljno i prema mišljenju radnika u kulturi, ali i prema mišljenju resornog ministarstva.

Koliko će još dugo umetnici u Srbiji goreti Apolonovom vatrom, nošeni ljubavlju prema umetnosti, ili će njihov entuzijam sagoreti očekujući bolja vremena i veći budžet?

Prema istraživanjima, Srbija je prošle godine bila na poslednjem mestu na prostoru bivše Jugoslavije po izdvajanju za kulturu.

"Morali smo u dva navrata da izvršimo korekcije u skladu sa informacijama koliki će biti budžet. Tako da ustanove kulture će morati da koriguju svoje programe, što bi verovatno podrazumevalo jednu premijeru manje u Narodnom pozorištu, nekoliko ili jedan koncert manje Beogradske filharmonije", rekla je Ivana Dedić, pomoćnik za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i informisanja.

Resorno ministarstvo tražilo je i dodatna sredstva koja bi omogućila status razvojnog budžeta za kulturu, za arheološko nalazište Caričin grad, rekonstrukciju Narodnog muzeja u Pančevu, za konkurse za savremeno stvaralaštvo, za Centralnu kulu na Starom Sajmištu. Nisu ih dobili.

"Vrlo je upitno da li vredi dokazivati da li od toliko para možemo napraviti ozbiljnu umetnost. Vlast i sistem stalno reaguju 'pa dobro vama i ne treba više' i tu smo i mi krivi. Stalno imamo zahteve za dugogodišnje planiranje ali, u stvari, nemamo budžetsku potporu za to", rekao je reditelj Andraš Urban.

Retki koji su dobro prošli

Ipak, ima onih koji su dobro prošli. Posle višegodišnjih napora, status kapitalnog projekta dobilo je arheološko nalazište Vinča koje je u nadležnosti muzeja grada Beograda.

"Kroz budžet Vlada je odredila kao kapitalnu investiciju, infrastrukturni projekat 40 miliona koji su samo prva faza od tri faze koje će uslediti u periodu od tri godine i koji podrazumevaju sanaciju klizišta za početak, a onda i kompletno uređenje arheološkog parka koji u završnoj fazi dobija i svoju zgradu muzeja i postaje ono što Vinči i pripada", istakla je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, koja je pokrenula kampanju za minimum jedan odsto za kulturu ima svoje planove.

"Ono što je bitno da se čuje glas radnika i radnica u kulturi i da sve vreme podsećamo da kultura nije bitna samo u predizbornim kampanjama i da nije vrednost na koju se samo pozivamo, već da na njoj moramo da radimo svakog dana", navela je Virdžinija Đeković Miketić iz kampanje "Jedan posto za kulturu".

Borba za jedan odsto za kulturu se nastavlja.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">