Izložba u čast Milorada Pavića

U Biblioteci grada Beograda otvorena je multimedijalna izložba "Pavić od Š do A", kojom se obeležavaju tri jubileja akademika Milorada Pavića – 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti i 35 godina od objavljivanja kultne knjige srpske književnosti "Hazarskog rečnika".

Milorad Pavić je u svojim delima nudio igru duha i reči. Pisao je romane, rečnike, ukrštenice, poigravao se maštom i tarot kartama. Dopuštao čitaocu da sam izabere ili dopiše kraj knjige.

Zbog toga izložba u Biblioteci grada, posvećena jubilejima, u duhu njegovih romana posetiocima otvara mogućnost da se poigraju, sami odrede način na koji će je doživeti.

"Izložba je multimedijalna, sva u slovima, međutim ta slova sadrže mnoštvo informacija o njemu, o njegovom delu, o njegovom životu", rekla je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

"Veoma sam zadovoljna zato što odražava duh Pavićev, a to je duh igre i metafizičke i životne radosti i filozofije. Ovo je sada pretvoreno u slovo od Š do A. Igra je višestruka, ali je tu  mnogo građe", kaže književnica Jasmina Mihajlović. 

Postavku čini i kompjuterska prezentacija Pavićevih dela i rukopisa, između ostalih i prvog primerka "Hazarskog rečnika", koji je nastao pre 35 godina. 

Izložbu prati i katalog, kao i zbornik u kojem o Pavićevom delu pišu njegove kolege, a koji će početkom decembra biti predstavljen u Srpskom kulturnom centru u Parizu. To će biti i prava prilika da mu se oda počast kakavu zaslužuje. 

Izložba je rađena skoro godinu dana, i upriličena je 10 godina posle Pavićeve smrti, 90 godina posle njegovog rođenja i 35 godina od pojavljivanja njegovog najpoznatijeg dela "Hazarski rečnik".

Izložba će trajati do 31. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">