Dragan Stojanović dobitnik nagrade "Ivo Andrić"

Na dan rođenja našeg nobelovca, u Zadužbini Ive Andrića, uručena je nagrada za najbolju zbirku priča u prošloj godini. Laureat je književnik Dragan Stojanović za zbirku priča "Ćerka španskog borca". Zahvalivši na nagradi, Stojanović je rekao da će novčani deo nagrade dati Fondaciji "Solidarnost za Kosovo" čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon.

"Velika je čast na ovaj način, kao dobitnik nagrade koja nosi ime Ive Andrića, biti doveden u vezu sa njegovim stvaralaštvom i svime što ono svima nama znači", rekao je Dragan Stojanović.

Stojanović je naveo da Andrićeva dela čita od detinjstva i da je krajem prošlog i početkom ovog veka napisao knjigu "Lepa bića Ive Andrića" koja, pre svega, govori o ženskoj lepoti, ali i o fascinaciji lepotom i ljubavi uopšte.

Kada se ta knjiga pojavila, rekao je, nije mogao ni da pomisli da će nekad za svoje novele dobiti nagradu "Ivo Andrić", te istakao da je sada još snažnije povezan sa onim što je Andrić uradio ili, celinom svog opusa, naložio drugima da pokušaju.

"Knjigom 'Ćerka španskog borca' sam hteo na svoj način, a svako treba da nađe svoj način, da dam sebi računa o tome šta sam proživeo i šta smo proživeli u prošlom veku, šta nam se u njemu desilo, kako smo ga preturili preko glave, šta se nije desilo, a moglo je i trebalo", naveo je Stojanović.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića akademik Miro Vuksanović je podsetio da je prošlo tačno sto godina od kako je Ivo Andrić došao u Beograd, 1919. godine, ali da taj jubilej nisu obeležavali posebnim programima jer to, dodao je, ne bi pristajalo uz ime čoveka koji je bio mera za meru ozbiljnosti i svega što je važnost višeg reda.

"Međutim, učinili smo nešto drugo, značajnije i za Andrića i za srpsku književnost, nauku i kulturu. Zadužbina je objavila Drugo kolo u pet knjiga Kritičkog izdanja dela Ive Andrića. Pripremljeno je za štampu Treće kolo sa istim brojem knjiga", rekao je Vuksanović.

Tako je, dodao je, naučnim postupkom obrađeno svih 136 Andrićevih pripovetki i sve njegove pesme, u stihu i u prozi.

Usvojen je, kaže, plan o tome da će Četvrto kolo obuhvatiti Andrićeve romane, a peto kolo eseje, uključujući i zapise o piscima i njihovim knjigama, putopisne i srodne beleške, sve što je Andrić objavio, i taj posao će, dodao je, biti završen do 2024. godine.

"Roman 'Omer-paša Latas' i 'Znakovi pored puta', knjige koje su, što se zna, ostale u rukopisu, kao kritička izdanja biće objavljene odmah posle 2024. godine. A sve ostalo iz Andrićevih rukopisa, ono što nije štampano, biće priređeno i obnarodovano u godišnjaku 'Sveske', kao što se godinama u Zadužbini radi", dodao je Vuksanović.

U užem izboru za dobitnika nagrade "Ivo Andrić" bila su dela Borivoja Adaševića "Iz spiskova prećutanih stvari" i Milete Prodanovića "O papagajima i predatorima".

Predsednik žirija Aleksandar Jovanović je obrazložio da je knjiga "Ćerka španskog borca" nagrađena jer, pre svega, vraća dostojanstvo priči i pričanju.

"U njoj se, na umetnički zaista impresivan način, nastavio Andrićev govor o neumitnom tragičkom spletu istorijskih zbivanja i ličnih sudbina", naveo je Jovanović.

Dodao je da "Ćerka španskog borca" u svoje tri pripovetke ima svoju užu i širu priču i da su sve tri priče gotovo hronološki date u kontekstu onoga što se našem narodu događalo od Prvog svetskog rata.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">