„Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović“, stvarnost pretočena u knjigu

U središtu pažnje naše javnosti ovih dana je jedna od najvećih umetnica današnjice, Marina Abramović, koja posle četiri decenije ponovo boravi u Beogradu. Osim izložbe i predavanja pred našom publikom je i nova knjiga Žanet Fišer „Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović“.

Beogradski susret slavne umetnice i psihoanalitičarke. Pred njima rezultat prethodnog susreta, u Hadsonu, gde su tokom četiri dana razgovarale i to beležile. Knjiga koja objašnjava dušu Marine Abramović, vezu između njenog rada i života.

„Marina je pogledala beleške razgovora i rekla: 'Reč je o pobedi nasilja.' Potom sam ja kazala 'Da, zaista reč je o pobedi nad nasiljem.' Odmah je shvatila naš nesporazum i rekla 'Pobeda nad nasiljem je ispravno, jer ja sam pobedila'“, priča Žanet Fišer, psihoanalitičarka.

„Ta knjiga je za mene veoma važna. Ona je mala knjiga, ali toliko sažeta i objašnjava psihološku stranu mog rada, tako da će za mnoge ljude biti zanimljiva da je pročitaju.

Žanet je prvo upoznala Marinin rad 1998. godine, na izložbi u Bernu. Potom i samu umetnicu. Odmah sam shvatila, kaže: „Ona izvodi ono što ja istražujem. Čitavim svojim bićem prevodi u umetnost ogromne unutarnje i spoljne moći kao i njihove odnose“.

Time se bavi delo Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović. Na kraju, uz knjigu, još jedan, muzički poklon autorke umetnici.

Tipičan za njenu domovinu, Švajcarsku.

broj komentara 0 pošalji komentar