Nagrada koja nosi ime prvog direktora Filološke gimnazije

Budući pripovedači, pesnici, esejisti od ove godine mogu da osvoje nagradu "Vuk Milatović". Vredna nagrada nosi ime prvog direktora Filološke gimnazije.

Po oceni žirija, pristigli radovi su iznenađujuće zreli. Pisani ekavicom i ijekavicom, smela su kombinacija književnih formi i izraza i ukazuju i na dijalog sa književnom tradicijom.

"Nije teško pisati esej kada se dovoljno istraži o materiji o kojoj se piše", kaže Mina Tonić, dobitnica druge nagrade za esej.

"Ako volimo književnost, ako volimo da pišemo, ništa nije teško. Iako ponekad imamo nekog zastoja u pisanju, ako se potrudimo, zaista možemo da imamo dobru priču", navodi Julija Đoković, dobitnica treće nagrade za prozu.

Priču koja je dobila prvu nagradu za prozu napisala je Angelia Cerovina i ona se zove "Ranjeni bizon". Za nju je već osvojila drugu nagradu na konkursu "Borislav Pekić".

Takmičenje je već prve godine izazvalo veliko intersovanje. Učestvovalo je 67 đaka iz Srbije i Crne Gore.

"Mi smo pokrenuli ovaj konkurs sa namerom da učenike koji već imaju izraženu potrebu i dar za pisanjem dodatno podstaknemo, da negujemo srpski jezik i čuvamo koncept Filološke gimnazije", naveo je direktor gimnazije Duško Babić. 

broj komentara 0 pošalji komentar