Pet decenija od Jovićevog sudbonosnog susreta sa bakrom

U Železničkom muzeju, jubilarna izložba pod nazivom "Bakar u mojim rukama", označava 50 godina od kada se umetnik Tomislav Jović susreće sa bakrom i upoznaje nas sa umetnošću na ovoj nesvakidašnjoj podlozi.

Strpljivo i dugotrajno zasecanje bakarne ploče i istančana kreativnost Tomislava Jovića, jasno se vidi u svakom njegovom delu.

Ekspresivnost kompozicija ogleda se u dramskim efektima koje umetnik ugrađuje kroz sistem metafora bliskih poeziji i literaturi.

"To je na početku bilo iz hobija, a onda me je sve više i više hvatalo, otkrio sam u stvari da je bakar jedan vrlo plemenit materijal, u smislu metala za obradu", kaže autor Jović.

Kovanjem bakra bavi se od 1968. godine, kada se prvi put pojavio na zajedničkoj izložbi mladih užičkih slikara. Tada je, kaže, publika prilazila umetnosti.

"A, sada više umetnost prilazi publici, nešto se promenilo u odnosu publike prema umetnosti. Ne samo prema mojoj umetnosti nego prema likovnoj, muzici, poeziji i svemu", navodi Jović.

U svoju kreativnost Jović uključuje i ikonopise. Velike kompozicije ovog umetnika mogu se videti na ulaznim vratima crkava i u Bijeljini i Doboju.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">