Značaj digitalnog nasleđa za mlade

Dečji kulturni centar u okviru projekta “Radost Evrope digitalno" prikuplja, digitalizuje i predstavlja obrađene materijale koji svedoče o životu najstarije manifestacije dečjeg stvaralaštva kod nas. Značaj digitalnog nasleđa za kulturu, tema je tribine povodom pedesetog rođendana “Radosti Evrope".

Putovanjem u istoriju "Radosti Evrope", sređivanjem i digitalizacijom arhivskog materijala i njegovim izučavanjem, dobija se slika o tome kakav je odnos prema deci i kulturi za decu bio nekada, a kakav je on danas.

"Moramo da otvorimo kanale na digitalnim mrežama, jer se roditelji i deca tamo intenzivno kreću i to je mesto gde možemo da ih zainteresujemo za nešto ovako", napominje urednica Ivana Tabori Obradović.

Projekat je važan istraživačima jer omogućuje da se povežu ustanove i organizacije koje kreiraju inovativnu kulturnu ponudu za decu. I Vlada je sačinila akcioni plan u kojem je jedan od ciljeva da se školarci što bolje upoznaju sa kulturnim nasleđem.

"Naša istraživanja pokazuju da se i dalje 99 odsto stvari bazira na čistom entuzijazmu, sve što rade, ljudi pričaju kako naši muzeji ništa ne rade. Rade, i te kako mnogo. I nastavnici se jako puno trude i tu isto postoji veliki otpor i škola i nekada kažem rigidnost ministarstva prosvete u sprovođenju svih tih programa", ukazuje Maša Vukanović, viši stručni saradnik Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Pre nekoliko decenija dečje kulturne institucije kod nas i u Švedskoj radile su na sličan način. U Švedskoj su još uvek aktivne, a kod nas u manjim sredinama gotovo da više i nema programa za decu. Upućeni kažu, važno je imati strategiju.

"Govorimo o ulaganju u institucije koje se bave kulturom za decu i sa decom, s druge strane, govorimo o podršci i različitim inicijativama, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou", napominje Maša Avramović, pedagog i doktorand na Sodertorn univerzitetu u Stokholmu.

A susret prijateljstva "Radost Evrope" omogućuje deci da se izraze, upoznaju i grade buduću Evropu, da čuvajući vrednosti svoje zemlje zajedno stvaraju evropski identitet.

broj komentara 0 pošalji komentar