Završen sajam knjiga u Frankfurtu

Svečanim uručenjem Nagrade za mir Nemačkog udruženja izdavača Aleidi i Janu Asmanu, u Frankfurtu je završen 70. sajam knjiga, najveći te vrste u svetu. Prema prvim procenama imao je više od 280 hiljada posetilaca.

Aleida Asman istražuje kulturu pamćenja i dokazuje da je iskren odnos prema prošlosti neophodan preduslov za miran suživot, zapisano je u obrazloženju.

"Društvo, umetnost i književnost imaju zadatak da preispitaju prošlost i svedoče o njoj. Zbog budućih generacija", kaže  kaže Aleida Asman, dobitnica nagrade.

Jan Asman je proučavao odnos religije i nasilja i doprineo razumevanju njene uloge u održavanju mira.

Angažovanje intelektualaca u borbi za mir i slobodu govora jednako je važno danas kao i kada je održan prvi Sajam knjiga u posleratnoj Evropi, saglasni su učesnici debata.

Ljudska vrsta ugrožena strahovima i patnjom tema je koja preovladava romanima napisanim na engleskom jeziku, ekološke katastrofe, institucionalni rasizam i ropstvo.

Značaj Frankfurta za svet knjige ostao je isti još od vremena kada je u njegovoj okolini Gutenberg stvorio presu. koja privlači pažnju posetilaca koji danas čitaju i elektronske knjige. 

Sajam je svečano završen u najstarijem delu grada gde je prvi put održan.

U crkvi Svetog Pavla gde je uručena Nagrada za mir tada se okupilo 200 nemačkih izdavača. Na ovogodišnjem sajmu bilo ih je više od sedam hiljada iz čitavog sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">