"Srebrno posuđe" u Etnografskom muzeju

Izložba pod nazivom "Srebrno posuđe" otvara se U Etnografskom muzeju. Biće prikazani srebrni predmeti koji su nastali u 18, 19 i 20. veku u poznatim fabrikama srebra i zlata zemalja zapadne, srednje i severne Evrope.

U Etnografskom muzeju biće otvorena izložba pod nazivom "Srebrno posuđe" iz zbirke tog muzeja, a koja do sada nije bila prikazana javnosti.

Tada će javnosti biti prikazani srebrni predmeti koji su nastali u 18, 19 i 20. veku u poznatim fabrikama srebra i zlata zemalja zapadne, srednje i severne Evrope, najavljeno je iz Etnografkog muzeja.

Kao deo kućnog inventara i stonog posuđa ti predmeti imaju ukrasne i upotrebne funkcije, a korišćeni su u svakodnevnom životu, a to su: tanjiri, tacne, poslužavnici, kašike, viljuške, bokali, čajnici, zvona za pokrivanje hrane, šećernice, slanici, vaze. Deo srebrnih predmeta činiće i suveniri ukrašeni različitim motivima.

Najstariji eksponati na izložbi će biti kašike koje su izrađene u 18. veku u Francuskoj, u Parizu i Remsu. Nekoliko predmeta proizvedeno je tokom 19. i 20. veka u pariskom Kristoflu, zatim pehar sa potpisom radionice Lalik, kao i posude iz Velike Britanije i severne Evrope.

Svi predmeti su visoke umetničke i zanatske izrade i njihova posebnost se oslikava u harmoničnom odnosu skulpturalnosti, finoće materijala, lepote i funkcije, navodi se u saopštenju.

Na otvaranju izložbe, koju će posetioci moći da pogledaju do februara 2010. godine, biće prikazan kratak film posvećen istorijatu i načinu izrade tog posuđa.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">