Izložba fotografija "I ovo je Srbija"

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, otvorena je izložba "I ovo je Srbija" Zorana Cvetkovića. Cilj izložbe je da se fotografijama i kratkim pričama približe nepoznati, zaboravljeni i napušteni delovi Srbije.

Bez koncepcije ali sa motivom – Zoran Cvetković krenuo je jednostavno: "Posetiću sva naseljena mesta". Priču počinje silaskom sa magistralnog puta, preko vodenica, spomenika krajputaša, česmi i tako do centra sela.

"U centru sela je stari Zadružni dom, škola, manje-više napuštena. Tu su sad i seoski sokaci, seoska dvorišta sa lepim baštama u kojima uvek ima božura, jorgovana, vinove loze. I to su zapravo te tri biljke –  zdravac, vinova loza i šimšir. Kad poslednji ukućanin ostavi kuću, ostanu godinama za njim", priča Zoran Cvetković.

Obišao je sela Banata, istočne i zapadne Srbije. Arhitektura napuštenih kuća je sasvim različita a priče preostalih meštana skoro sasvim iste.

"Priče se prepliću pa počnu na jednom mestu na istoku Srbije, završe se na zapadu Srbije. Priče su slične. Te česme koje viđamo i ti seoski spomenici na kojima je veliki broj imena, nekoliko ploča stradalih meštana, bez obzira na to kada i kako, to ne može a da ne izazove vrlo jake utiske", kaže Cvetković.

Od 4.700, obišao ih je 350. Plan mu je da obiđe sve.

broj komentara 0 pošalji komentar