Strogo poverljivo pismo Milutina Garašanina u "Adligatu"

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, otkupilo je izuzetno važno, strogo poverljivo, pismo predsednika vlade i ministra inostranih poslova Milutina Garašanina iz 1886. godine.

Predsednik i osnivač "Adligata" Viktor Lazić navodi da u pismu Milutin Garašanin govori o promeni vlasti u Bugarskoj i o pokušajima Rusije da proširi svoj uticaj na Balkanu, čega se Srbija, u to vreme okrenuta Austrougarskoj, veoma plašila.

Pismo je upućeno gospodinu Lazaru Đokiću, načelniku okruga valjevskog, i na njegovom kraju Garašanin je napisao:

"Ovo pismo po pročitanju povratite mi odma, a za tajnu njegovu stojite mi lično odgovorni".

Lazić navodi da su veoma retka pisma koja su tolikog stepena poverljivosti, da ih čak pošaljilac zahteva nazad.

"Verujemo da će proučavanje ovog značajnog pisma, kao i drugih dokumenata koje posedujemo iz ovog perioda, dodatno osvetliti našu istoriju koju, svakako, nedovoljno poznajemo", rekao je Lazić.

U "Adligatu" se nalazi jedna od najvažnijih zbirki srpske arhivske građe koja uključuje važan deo arhive porodice Garašanin, dok se drugi deo nalazi u SANU.

Arhiva ovog udruženja raspolaže naročito značajnom dokumentacijom života i rada političara Milutina Garašanina, mada se, među više stotina dokumenata, mogu videti i stranice ispisane rukopisom Ilije Garašanina, najpoznačajnijeg srpskog političara 19 veka, pisca "Načertanija".

Posetioci "Adligatovih" muzeja mogu čak videti i celu francusku enciklopediju u 20 tomova koja je nekada krasila kabinet ovog srpskog predsednika vlade.

broj komentara 0 pošalji komentar