Nenad Ilić o predstavi "Olimp": Kakav događaj!

"Olimp" (u slavu kulta tragedije) – predstava koja traje 24 sata! I još direktan dan i noć prenos na televiziji (RTS 3).

Teško je poverovati da se bilo koja pozorišna predstava može pratiti sa zanimanjem u direktnom TV prenosu. Pa još ako traje 24 sata!

Savremena civilizacija svečano je prvo objavila "smrt Boga", pa "smrt umetnosti", "smrt filozofije"... Ostale su samo tehnika i ekonomija.

Skoro nisam video neki proizvod savremene umetnosti koji može da izazove ovoliko poštovanje.

U predstavi "Olimp" flamanskog reditelja Jana Fabra napravljen je herojski napor da se smrt umetnosti ne prizna.

Zaista herojski. Satima i satima glumci-igrači izvode podvig od kog zastaje dah.

Iza spektakularnih slika nastalih savremenom analizom grčkih tragedija stoji dug i naporan rad.

Posvećen. Posvećen u toj meri da mi hrišćani ne možemo da pozavidimo skladnoj zajednici na sceni.

Glumci i glumice su mahom goli, a da ta golotinja nema veze ni sa pornografijom ni sa provokacijom malograđanštine, pa čak ni sa podvučenom erotikom – ona je samo jedno od sredstava za iskreno ulaženje u probleme ljudskog postojanja.

Nema podrazumevanja. Izvođači su bukvalno ogoleli sebe.

Glumci do iznemoglosti ponavljaju rečenice dok ih zaista ne prihvatimo i uđemo u dijalog sa njima, polivaju se bojama, mažu uljem, rvu se, igraju uz hipnotičku muziku i valjaju po zemlji, vode ljubav sa biljkama i nevidljivim vizijama – sve pod palicom debeljuškastog Dionisa iako se protive ostalim paganskim bogovima. Rade sve to do iznemoglosti.

Pošteno. Svedoče svoju umetničku veru. Ne spadam u ljubitelje ovakvih formi, ali ova predstava se definitivno izdvaja iskrenošću i autentičnošću.

Iza svega stoji tragedija, ali suočavanje sa njom nije lišeno humora i vitalnosti koja fascinira.

Otpor pretvaranju čoveka u sastavni deo racionalnog zapadnog projekta.

Nešto što liči na sve umetničke i pozorišne pobune od šezdesetih godina naovamo, ali lišeno svega trivijalnog, banalnog.

Otkrivaju nam šta stoji iza sumanute kulture ekstaze kao jedine pauze u sivilu svakodnevice.

Čovek je ograničeno ali veličanstveno biće govore nam, a izvođači predstave na kraju otvoreno traže priznanje za svoje herojstvo ali i za herojstvo čoveka uopšte. Tragičnog junaka.

Zatim ironišu taj svoj poziv pretvarajući ozbiljnu i za gledaoca zahtevnu koreografsku priču u banalnu erotičnu koreografiju sa medija kao što je naš nesrećni "Pink".

Upućeni se sete kako je buntovnik Bunjuel završio film o Svetom Simeonu Stolpniku u tadašnjem disko klubu.

Mistička ekstaza vraća se na instant ekstazu savremenog doba.

I na kraju kad se Dionis, alternativa suvom racionalizmu civilizacije, povuče, poručuju nam – "dišite slobodno i zamislite nešto novo!"

A mi hrišćani znamo da je jedino novo pod suncem – Hristos.

I samo možemo da se zamislimo kako na pravi način ući u kontakt sa posvećenim umetničkim borcima za ljudskost bez Boga.

Divno je kad ti neko da povod za ozbiljan dijalog. Nezgodno je što te to obavezuje da izađeš iz sopstvene mlakosti i podrazumevanja.

Veliko je osveženje kad se makar za neko vreme možemo izmaći iz naših lokalnih (velikih) problema i sagledati probleme današnjeg čovečanstva.

I naravno da možemo da se podsetimo obaveze svetske misije pravoslavlja. Zašto ne i u kulturi?

Snimak ove izuzetne predstave trebalo bi prikazivati ako ne u bogoslovijama a ono sigurno na bogoslovskim fakultetima.

Da bi budući sveštenici i teolozi mogli na vreme da nađu pravi odgovor na krik ovog vremena – "dajte nam nešto zaista novo!"

A to da umetnici koji se inspirišu pravoslavljem mogu da budu isprovocirani da nađu savremen prevod vizantijske estetike i hrišćanske slike sveta koja bi drugačijim ali podjednako vrednim umetničkim sredstvima kao u ovoj predstavi mogla da postane naš kulturni izlazak u svet – ne treba posebno podvlačiti.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. sep 2017, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

Olimp

Hvala sto ste emitovali uzivo.Odlicna predstava

(ponedeljak, 25. sep 2017, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

i sta sad...

Sta je sledece: da traje 48 sati predstava, 7 dana.... rijaliti pozoriste... posto vec imamo rijaliti TV

Ne smeta mi sto su goli, kakve veze ima ili sto je rejv muzika.... ali cemu sve to 

(ponedeljak, 25. sep 2017, 17:35) - Jaka [neregistrovani]

Nadam se samo...

Ostaje mi samo da se nadam da je autor teksta ironican kad ovu perverziju povezuje sa hriscanstvom.jadna je ovo umetnost sa krvavim srcima i golotinjom.

(ponedeljak, 25. sep 2017, 16:53) - anonymous [neregistrovani]

pa ne znam...

Hriscanski ili ne ali meni se ova predstava uopste ne dopada. Svaka cast izvodjacima na izdrzljivosti ali ovo je ..... 

(ponedeljak, 25. sep 2017, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

dionis i hriscanstvo - sta mi rece

da li je moguće da neko govori pozitivno o ovoj predstavi I to još iz navodnih crkvenih krugova?Dionis je simbol svega lošeg makar gledano iz ugla "uzdržljivog pravoslavlja", raskalašnost i raspojasanost u odnosu na celomudrenost I potpuno uzdržanje od uživanja oličeno u monaškom zavetu!?!Pravoslavno misionarenje osim propovedi šta treba činiti ima i drugu stranu koju đakon ne znam da li svesno prećutkuje a to je raskrinkavanje greha i razobličavanje nepokajanih grešnika, sve do bacanja anateme na one koji izazivaju sablazan za mnoge.Nemoguće je služiti i Bogu i mamonu, Bogu i Dionisu.zloupotreba vlasti i licemerje i osionost silnika - dve stvari o kojima Bogorodica između ostalog govori u svojoj pohvali Bogu prilikom spoznaje da će biti Majka Izbavitelja ljudi. 

(ponedeljak, 25. sep 2017, 14:18) - anonymousJaa [neregistrovani]

Bravo

Svaka cast za tacna i precizno zapazanja djakone...I na hrabrosti da to iznesete.Posebno kada jadni nam mediji svoju plitkocu utapaju u buci i nadvikavanju da kazu kako je kultura beskorisna i stetna jer, valjda njima ne donosi dovoljno para...

(ponedeljak, 25. sep 2017, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Истина

" У представи "Олимп" фламанског редитеља Јана Фабра направљен је херојски напор да се смрт уметности не призна."Управо овакве представе убијају уметност.Ово никаква уметност није, поготово позоришна. Обичан несувисли перформанс.Фабр мисли да сви гледаоци до детаља познају све античке трагедије и да могу да разумеју шта се тамо догађа.


(ponedeljak, 25. sep 2017, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Истина

Све је то могло да стане у два сата.