Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang obišli su radove na izgradnji Kineskog kulturnog centra koji treba da bude završen do kraja sledeće godine.

Na mestu nekadašnje kineske ambasade do kraja sledeće godine biće izgrađen prvi Kineski kulturni centar na Balkanu, ukupne površine 32.000 kvadratnih metara.

Kineski kulturni centar biće najveći u Evropi, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i dodao da je i za njega i za Peking Srbija najbolji kineski prijatelj na starom kontinentu.

Ambasador je ocenio da je odnos Kine i Srbije, u kojoj kako procenjuje živi oko 4.000 Kineza, sve bolji, ali da će on biti još bolji jačanjem kulturne saradnje.

Srbija će do kraja godine u Pekingu otvoriti kulturni centar, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Pored Kulturnog centra u Parizu, otvorenog sedamdesetih godina, Srbija će u Pekingu u zoni '798', koja predstavlja centar savremene umetnosti i to ne samo u Kini, otvoriti svoj drugi kulturni centar u svetu", rekao je Vukosavljević.

Ministar je ocenio da će to biti događaj koji prevazilazi svakodnevicu, a koji potrvrđuje rezulate zdrave i razumne kulturne politike.

"Peking postaje kulturna prestonica sveta i Srbija zaslužuje da u njemu otvori svoj kulturni centar, što će biti prilika da se veliki broj srpskih stvaralaca okuša i ogleda u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru", rekao je ministar i dodao da će ugovor o otvaranju kulturnog centra biti potpisan u drugoj polovini oktobra.

Prema Vukosavljevićevim očekivanjima, ogroman prostor zone "798" koji obuhvata oko 500 galerija, izložbenih prostora, kulturnih centara evropskih i vanevropskih zemalja, za nekoliko godina će, globalno gledano, postati najveća, najjača i najuticajnija kulturna zona.

On je podsetio da Strategija razvoja kulturne politike predviđa otvaranje nekoliko kulturnih centara u svetu – u Pekingu, Moskvi i Berlinu, a u kasnijoj fazi i u Briselu i Čikagu ili Vašingtonu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. sep 2017, 15:53) - Боки [neregistrovani]

Лепо

Ово је пример вести која не мора да се "фризира" како би испала лепа и добра за Србију.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">