Predstavljeno elektronsko izdanje "Nove Galaksije"

U Galeriji RTS-a predstavljeno je elektronsko izdanje naučnopopularnog časopisa "Nova Galaksija", koji je ugašen 2001. godine. Posle 16 godina, "Galaksija" je ponovo među nama.

U prisustvu velikog broja naučnika, naučnih radnika i ljubitelja nauke, u Galeriji RTS-a predstavljeno je elektronsko izdanje časopisa za popularizaciju nauke Galaksija nova.

Na skupu su govorili predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, profesor dr Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije (ANIS), Ilija Cerović, v. d. direktora Televizije Srbije i glavni i odgovorni urednik Naučno-obrazovnog programa, kao i glavni urednik Nove Galaksije Stanko Stojiljković.

Predstavljanje Nove Galaksije završilo se mini kocertom ansambla Ratislava Blagojevića "Gledanice", koji su pevali izvorne narodne srpske pesme, objavljene nedavno u izdanju PGP RTS.

Inače, naučnopopularni časopis Galaksija bio je jedan od najboljih te vrste u Evropi, a svakako bez premca u nekadašnjoj SFRJ. Prvi broj Galaksije osvanuo je na kisocima 1972. godine. Gotovo da nema naučnika ili istraživača u Srbiji, od akademika do početnika, koji je u svojim mladim godinama nije čitao, a mnogi su se na njenim stranicama ogledali u pisanju.

Od 2001. godine kada je Galaksija prestala da izlazi mnogi su se raspitivali da li će je iko obnoviti. Stanko Stojiljković, drugi glavni urednik po redosledu, odlučio je da je obnovi okupivši vrhunske naučnike i stručnjake, od kojih su većina bili njeni verni čitaoci.

Sada je to prvi naučni magazin na internetu kod nas i na prostorima bivše Jugoslavije za koji pišu naši vodeći naučnici u matici i rasejanju, od kojih su šestorica akademici (članovi domaćih i inostranih učenih društava), dvadesetdvojica redovni profesori univerziteta, trojica doktori nauka, dvojica magistri i četvoro stručnjaci za pojedine oblasti, ne računajući glavnog urednika koji je, pored ostalog, utemeljio i gotovo dve i po decenije uređivao naučnu rubriku Politike.

Novoj Galaksiji biće, prevashodno, zastupljena dostignuća srpskih istraživača kod nas i u svetu, koja su u sličnim revijama uveliko zapostavljena, iako neće izostati tumačenja najnovijih svetskih otkrića.

Za prvi broj piše četrdeset autora - akademika, univerzitetskih profesora i stručnjaka - koji odgonetaju: kako izgleda šumski internet, zašto leptiri nose naočari, u kom ratu ratuju frižideri, da li je Njegoš bio naučnik, može li Beogradski univerzitet među 100, zavisimo li od akcelaratora, ko sme da operiše u ničijoj zemlji, ima li povratka iz crne rupe, može li se objasniti vreme, kada nas mozak vara, koliko je Pupin poklonio Srbiji, šta otkrivaju Tesline mašine, ko je veliki zaboravljeni srpski filozof, kako je Pavlu Saviću izmakao Nobel, zašto je reč mir jedna od najopasnijih, čije su arapske cifre, kakvoj se himni raduju studenti, koji je najveći prost broj, gde se krije šesto čulo...

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2019, 17:05) - Vladan M. Savić [neregistrovani]

Galaksije bez kraja

Najzad, časopis za popularizaciju nauke i tehnologije... preporuka!

(utorak, 12. dec 2017, 10:52) - ☺ [neregistrovani]

Moj omiljeni časopis!


Nadam se ću konačno moći shvatiti članke o Svemiru,jer prošlo je dosta godina, a i često sam ražmišljao o Svemiru!

(utorak, 12. dec 2017, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

Galaksija

Prava stvar

(subota, 18. mar 2017, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Odusevljen sam!

(četvrtak, 09. mar 2017, 12:45) - peca [neregistrovani]

galaksija

Odrastao sam sa Galaksijom i drago mi je što ponovo dobija značaj u našoj zemlji. Želim Vam uspeh u daljem radu.

(sreda, 08. mar 2017, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Лепа вест

Овоје је права ствар, помоћи домаћу памет, популаризовати науку, знање,истраживање на популаран начин за шире масе.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">