Otvorena izložba "Neviđeni Lubarda"

U Domu Jevrema Grujića otvorena je izložba dela Petra Lubarde "Neviđeni Lubarda" kojom se obeležava stodeseta godišnjica rođenja slavnog umetnika. Izloženi su radovi iz nekoliko zbirki - Kuće legata, Doma Vojske Srbije, Galerije matice srpske, Narodnog muzeja Pančeva i privatnih kolekcija. Neki od radova su premijerno pred publikom.

Tajna slikarstva Petra Lubarde skrivena je u njegovim veličanstvenim kompozicijama.

O sopstvenom, autentičnom umetničkom doživljaju i neobičnom koloru Lubarda je govorio: "Ja sam ja i svet slikam po svojoj volji, uzburkam more, rasklapam bregove."

Na postavci su dela nastala u rasponu od 1936. do 70-ih godina 20. veka.

"Radi se o velikom umetniku i da se prezivao Polok, njegova dela bi bila u najvećim svetskim muzejima", navodi Alek Conić iz Doma Jevrema Grujića.

Tokom 50-ih godina prošlog veka Lubarda je bio jedan od glavnih aduta nove jugoslovenske kulturne politike u međunarodnim okvirima.

"Petar Lubarda je bio aktuelan dok je živeo pedesetih i šezdesetih godina ali je aktuelan i danas što je slučaj sa svim velikim umetnicima jer Lubarda jeste na visokom nivou", ističe Filip Brusić Renaud iz Kuće legata.

Jerko Denegi, istoričar umetnosti navodi da Lubarda koji je slikara sa velikom reputacijom postaje ključna ličnost promocije novih ideja.

Izložba je otvorena do drugog maja 2017.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">