Jugodom - smeštaj za nostalgične

Ako u Beogradu hoćete da prenoćite u muzeju, ne morate da se šunjate oko onih koji ionako ne rade. Živi muzej koji služi kao konačište nalazi se u Beogradu i veoma je posećen! Jugodom - stan opremljen nameštajem i pokućstvom napravljenim u bivšoj Jugoslaviji turistička je atrakcija, ali i udoban prostor za one koji provedu nekoliko dana u prestonici.

Tri godine Mario je skupljao nameštaj da bi oživeo ne tako davnu epohu. Iako su elementi uglavnom iz sedamdesetih, nije lako dolazio do njih.

„Nešto sam imao već kod kuće, u porodici, nešto sam dobio od poznanika, prijatelja, a neke stvari sam nalazio na internetu, prodavnicama polovnog nameštaja, zatim buvljacima“, kaže Mario Milaković, dizajner i vlasnik Jugodoma.

Dolaze stranci, ali i nekadašnji zemljaci. Vlasnik stana kaže da su vrlo srećni nakon boravka u njemu, a mnogi se i vraćaju.

Stan je omaž moderni SFRJ, njenoj kinematografiji, ali i radničkoj klasi tog doba.

„Zato što nekako mislim da je današnja radnička klasa vrlo obespravljena i da nemaju prava koja su uživali u to vreme“, kaže Mario Milaković.

Ipak, današnje vreme je donelo nove pogodnosti, pa Jugodom tako ima moderan klima-uređaj i dobar bežični internet. Ako se to zanemari, Jugodom je pravi vremeplov. Kome je do vraćanja u lepši deo prošlosti, neka zapamti ovu zgradu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 05. avg 2016, 01:06) - anonymous [neregistrovani]

Superiorno!

Zaista superiorno u odnosu na današnjicu. Samo klip da pogleda čovek, već oseti priliv pozitivne energije. Toliko je sve u Jugoslaviji bilo "ozračeno" pozitivizmom. Da bi se taj divni dragi kamen, taj izvor pozitivne energije uništio, morale su da se udruže sve oružano najmoćnije države i plus jeftino plaćeni domaći.