Izložba "Šekspir i Servantes - 400 godina od smrti"

Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković otvaranjem izložbe "Šekspir i Servantes - 400 godina od smrti" pridružila se obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava. Da podsetimo, Unesko je dan kada su umrla dva svetska književna velikana, 23. april, proglasio Danom knjige koji se ove 2016. nizom manifestacija obeležava ne samo tog dana, već čitave godine širom sveta.

Posebno mesto na izložbi zauzmaju publikacije iz fonda Instituta Servantes u Beogradu i najnovija izdanja pristigla razmenom sa Kongresnom bibliotekom iz Vašingtona, Britanskom bibliotekom iz Londona i Nacionalnom bibliotekom Španije iz Madrida.

"Program Šekspir živi uključuje pozorišne performanse, filmove, izložbe, javna čitanja, debate u kojima ljudi širom sveta i svih uzrasta mogu aktivno da učestvuju tokom cele godine", kaže direktorka Britanskog saveta u Beogradu Kler Sirs.

"Servantesu u čast 350 institucija organizuje 500 programa. Za osnovce i srednjoškolce iz Srbije tu su i dva nagradna konkursa", kaže direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija.

Izložba je namenjena pre svih, studentima.

"Organizovali smo izložbu tumačenja knjiga u kojima se nalaze tumačenja različitih aspekata živora Servantesa i Šekspira", kaže autor Izložbe Vuka Jeremić.

"Važna je ne samo po tome što podržava kulturno pamćenje, već što ukazuje na dva autora čiji su junaci kao što su Hamlet i Don Kihot sastavni deo našeg života i čak ko nije čitao Servantesa i Šekspra mora da živi sa tim junacima", ističe direktor Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković Aleksandar Jerkov.

Univerziteti širom sveta takođe oveležaju ovaj datum.

"Upravo smo se vratili iz Madrida gde je obeležavanje ovih važnih datuma i gde je između ostalog otvorena izložba o Ivi Andriću tako da se zaista osećamo kao deo globalne kulture", navodi prorektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Reprezentativna izdanja i knjige koje tumače Šekspirovo i Servantesovo stvaralaštvo, posetioci Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković će moći da vide naredne tri nedelje.

broj komentara 0 pošalji komentar