Otkupljen portret Luke Ćelovića

Posle sedamdeset i dve godine, portret Luke Ćelovića Trebinjca, jednog od najvećih dobrotvora Univerziteta u Beogradu, ponovo se nalazi u Svečanoj sali Rektorata. Portret koji je uradila Beta Vukanović, nestao tokom Drugog svetskog rata, otkupljen je na inicijativu dvanaest građana.

Dugo se mislilo da je portret Luke Ćelovića uništen u bombardovanju Kapetan Mišinog zdanja, da bi se pre desetak godina pojavio na aukciji. A da zbog komplikovane zakonske procedure, ne bi bio ponovo izgubljen, otkupili su ga profesori, akademici i ambasador.

"Iz bojazni da ćemo bez tog portreta ostati, oni su rešili da taj portret otkupe... Zbog osećanja sopstvenog duga prema svojoj školi, a i zbog odista nemerljivog poštovanja prema Luki Ćeloviću", kaže profesorka Marica Šuput.

Ovaj gest doprinosi da se o zadužbinama i legatima čuje nešto više. Luka Ćelović je najveći darodavac Univerziteta u Beogradu, koji je svojim testamentom ostavio univerzitetu 50 miliona tadašnjih dinara.

"Od Luke Ćelovića postoje određene nekretnine koje su u sklopu jedne zajedničke zadužbine, ali one najveće koje je Luka Ćelović poklonio uključujući i jedan veliki blok zgrada oko bivše Zagrebačke, Karađorđeve ulice i Gavrila Principa je nacionalizovano. Suštinski, zadužbina Luke Ćelovića nije obnovila u potpunosti rad", kaže profesor Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Posle Drugog svetskog rata sva darovana imovina univerzitetu bila je nacionalizovana. Zato naša najstarija visokoškolska ustanova trenutno ulaže veliki napor da vrati imovinu, a kako bi se poštovala volja dobrotvora.

broj komentara 0 pošalji komentar