Uglješi Šajtincu uručena Andrićeva nagrada

Za knjigu pripovedaka "Banatorijum" u izdanju beogradskog Arhipelaga Uglješi Šajtincu jednoglasnom odlukom žirija pripala Andrićeva nagrada. Ta nagrada, koja nosi ime našeg nobelovca, dodeljuje se 39. put za najbolju priču u prethodnoj godini.

Andrićeva nagrada za najbolju priču u prethodnoj godini, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, Uglješi Šajtincu je uručio upravnik Zadužbine književnik Dragan Dragojlović, umesto predsednika prof. dr Radovana Vučkovića, prenosi Tanjug.

Predsednik žirija prof. dr Slavko Gordić (ostali članovi su Marko Nedić i Vasa Pavković) je pročitao odluku donetu 25. septembra i naveo da su u užem izboru pored nagrađene zbirke bile knjige Vesne Kapor "Po sećanju se hoda kao po mesečini", Miće Vujičića "Ronjenje na dah", Borivoja Gerzića "Poslednje stvari", Muharema Bazdulja "Jeres nominalizma", Nade Dušanić "Influenca: priče o dodirima" i Slađane Ilić "Ženski u sto tehnika".

U odluci da se nagrada dodeli Šajtincu piše da se zbirka izdvojila izrazito snažnom i ubedljivom slikom aktuelnog vremena, spajanjem uznemirujuće slike naše stvarnosti sa poetizovanim doživljajem sveta.

Šajtinac, zaključio je žiri, pokazuje da su kratka priča i pripovetka i danas vitalni i produktivni žanrovi u srpskoj književnosti.

Član žirija Vasa Pavković je u eseju o "Banatorijumu" istakao da 11 priča "svojom emotivnom magijom od prvih reči vezuje za sebe čitaoca na način koji su uspevale da ostvare samo najbolja dela ekspresionističke proze".

"Šajtinca zanimaju mali, skoro anonimni ljudi, likovi za koje bi se teško moglo da upotrebi reč – junaci. Reč je o onima koje je život povredio i ponizio i koji u ovom našem dobu tranzicije, ne znajući često ni kako, pokušavaju da prežive i opstanu u okviru svojih malih, često haotičnih svetova na samoj granici preživljavanja i bede", istakao je Pavković.

Pavković je zatim posebno izdvojio nekoliko priča pomno analizirajući njihove izuzetne kvalitete i zaključio da je "Banatorijum" suvereno poneo veliko priznanje i da ćemo ga čitati i čitati iznova da bi smo mu se potom ponovo vraćali.

Šajtinac je istakao da je za protekle dve sedmice otkako je dobio vest o nagradi imao vremena da porazmisli o ovom priznanju i kada je shvatio da je cela gužva zbog priče "pomislio je da je onda u redu jer dugo ih je pisao sve dok nije shvatio da priče pišu njega".

"Priča je bacil, od trenutka kada ga udahneš pa do sazrevanja treba vremena. Olakšanje je veliko kada se odvoji iznutra, zagrcne te i poleti napolje", rekao je Šajtinac i dodao da je "od svih hroničnih boljki pripovedanje najlakše ali i najdosadnije" i objasnio koliko je proces lečenja komplikovan, spor i dugotrajan.

broj komentara 0 pošalji komentar