Čitaj mi!

Predstava "Providenca" u JDP-u

Najbolje ostvarenje mediteranskog teatra u 2014. godini, predstava "Providenca" tivatskog Centra za kulturu, gostovaće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Dramu Stevana Koprivice, nastalu po Čehovljevom "Ujka Vanji", režirao je Egon Savin.

Predstava "Providenca" letos je pobedila na međunarodnom festivalu "Porgatorije", a Vojin Ćetković je dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Na predlog Egona Savina, provereni majstor mediteranskih komada, Stevan Koprivica, u mustru Čehova, infuzirao je mentalitet i klimu Boke Kotorske. Drama je, kako kaže pisac, već u dodiru širokog mora i surovog gorja, a ima i bliskosti među bokeškom i ruskom patnjom.

"Ono što je zajedničko to je taj valer tuge, melanholije, gubitništva, s tim što to ne bi tako došlo do izražaja da nema jedan kontrapunkt u humornom, u smešnom, možda nekad i sarkastičnom . I na tom kontrapunktu je građena ova predstava", kaže pisac Stevan Koprivica.

U srpsko-crnogorskoj glumačkoj podeli Nebojša Ilić, Mladen Nelević, Jelena Petrović...i Vojin Ćetković, kao izvesni doktor Astić. To je, posle "Don Krsta", još jedan njegov morski lik.

"Sve više volim Mediteran iako nemam mediteranskih gena. Radi se o čoveku srednjih godina (u kojima sam i ja) sa svim svojim dilemama, krizama, depresijama. Radi se o pogledima na život, ljubav, prijateljstvo", kaže glumac Vojin Ćetković.

Bokeški De Mol, Inominato, Tre sorele i ostali komadi iz meditersnskog opusa Stevana Koprivice već su osvojili beogradsku publiku. Čeka se "Providenca" - u prevodu slutnja, briga, tužna nada.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">