Sećanje na bombardovanje Narodne biblioteke

Mnogobrojni Beograđani sa knjigama u rukama okupili su se na Kosančićevom vencu, gde je pre 72 godine u nacističkom bombardovanju do temelja razorena i spaljena Narodna biblioteka Srbije.

Narodna biblioteka Srbije obeležila je Dan sećanja na 6. april 1941. godine, kada su bombe unišile njenu tadašnju zgradu, 350 hiljada knjiga i 500 hiljada svezaka. Svi prisutni umesto pozivnice doneli su knjigu kao simboličan apel za povratak knjige na Kosančićev venac.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je, u prisustvu predstavnika ambasada, inostranih kulturnih centara i ustanova kulture, poručio da "ostaje da se to mesto večnog sećanja dostojno obeleži, pa da kada se opet okupimo, to bude bez srama pred crnim bezdanom uništenog pamćenja".

"Za sve buduće generacije ovde mora da postoji spomen na stradanje jednog naroda, njegove kulture i njegovog kolektivnog pamćenja. A ima li lepšeg sećanja i spomenika uništenim knjigama od biblioteke", istakao je Petković.

On je pozvao okupljene da ovaj dan sećanje pretvore u dan ponosa. "Pozivam vas da dan sećanja kraj crne rupe u našoj savesti pretvorimo u dan ponosa sopstvenom kulturom, verom i tradicijom i zavetujemo se da ćemo učiniti sve da ovo mesto ponovo postane biblioteka u slavu Srbije i srpskog naroda, ali i tužan podsetnik na zločine koji se nikad ne smeju zaboraviti", rekao je ministar.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić poželeo je dobrodošlicu građanima u "jedinu nacionalnu biblioteku na svetu koja ima svoje groblje - groblje knjiga", i pozvao ih da danas započnu građenje biblioteke, ne od cigala i betona, već od knjiga.

"Godine 1941. nacisti su uništili biblioteku koja je građena od cigala, betona, čelika, gvožđa, a mi smo nastavili da je rušimo u našem zaboravu, dozvolili da ova rupa stoji 72 godine i dozvolili smo rupu u sećanju. Mi tu rupu želimo da polako zatrpamo, ali ne zaboravom, već stvaranjem, građenjem. Stoga smo vas i danas zamolili da donesete knjige i da danas počnemo da gradimo biblioteku, ne od cigala, već od knjiga. Možda će ta biblioteka od knjiga biti trajnija", rekao je Ristić.

On je ispričao da se u potonjim decenijama, nakon Drugog svetskog rata, dešavalo da su sugrađani, poznati i nepoznati, u želji da sačuvaju uspomenu na Narodnu biblioteku Srbije i njene ostatke, uzimali delove cigala, pločica, kako bi ih jednog dana vratili, kada se bude obnavljala biblioteka na Kosančićevom vencu.

Kao jedan od njih, Ristić je vratio pločicu koju je kao student devedesetih godina uzeo sa poda nekadašnje zgrade nacionalne biblioteke.

"Naše mišljenje je da ovo ne treba da bude lokacija Patrijaršijske biblioteke iz prostog razloga što je ovo, nažalost, groblje knjiga Narodne biblioteke Srbije, a detaljnim urbanističkim planom je predviđeno da ovde bude Memorijalni centar", rekao je Ristić

Upravnik Patrijaršijke biblioteke Zoran Nedeljković je, s druge strane, mišljenja da bi igradnja Patrijaršijske biblioteke bila najdostojniji način da se obeleži stradanje dela srpskog kulturnog nasleđa. "Takođe, većina uništenog je bilo crkvenog karaktera", rekao je Nedeljković.

Ministar kulture smatra da je "možda dobro što su se duhovi ovako malo uzburkali jer će se tako brzo sve rešiti".

"Mislim da ne bi bilo loše da se čak napravi i simbioza. Da li će biti Patrijaršijska ili Narodna, svejedno treba da bude biblioteka", ocenio je Petković.

Književnik Radovan Beli Marković je, u nadahnutoj besedi, rekao da ćemo mi "kako danas i u ovom času, tako i kroz godine, na ovom mestu, a i ma gde da smo, u različitim amplitudama, ali uvek, suziti od dima, vidati duševne opekotine koje je svaka spaljena knjiga iza sebe ostavila i tako će biti kroz naraštaje dok je sveta i u svetu Srbije".

"Bez knjiga ne samo što rano pada mrak, nego i svitanje nije pravo razdanjenje, a onaj ko bezgramotan i obesknjižen, za svog veka, voljno ostane, sa mom je sebi okrenuo leđa i svoj život opasno poharao", poručio je Beli Marković.

On je primetio da, zbog onoga što se desilo pre 72 godine na Kosančićevom vencu, "živimo i živećemo kao ljudi s ožiljkom koji peče, ali se s ponosom nosi".

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">