Čitaj mi!

Spektakl u Centru "Sava"

Izvođenjem "Osme simfonije" Gustava Malera poznate i kao "Simfonija hiljade" u Velikoj sali centra "Sava", Simfonijski orkestar RTS-a i Fakultet muzičke umetnosti obeležili svoj 75. rođendan.

Simfonijski orkestar RTS-a i Fakultet muzičke umetnosti (FMU) obeležili su svoj 75. rođendan izvođenjem "Osme simfonije" Gustava Malera (1860-1911) poznate i kao "Simfonija hiljade" u Velikoj sali centra "Sava".

Grandiozno Malerovo delo predstavilo je više od 500 izvođača pod dirigentskom palicom Bojana Suđića koga je na kraju koncerta posle dugog aplauza, publika "vratila" na scenu i pozdravila ovacijama.

Na visini, ni malo lakog zadatka bili su Simfonijski orkestar FMU i Simfonijski orkestar RTS-a, ali i izuzetno uklopljeni horovi RTS-a, FMU, Akademski hor "Kolegium muzikum", Dečji hor RTS-a i Združeni novosadski horovi - Vokalni studio "Orfelin" i Hor Srednje muzičke škole "Isidor Bajić".

Iako je Maler predvideo da ovo delo izvodi oko hiljadu izvođača, zbog čega se i zove "Simfonija hiljade", publika je imala priliku da sluša izvođenje sa impozantnim brojem izvođača u odnosu na savremenu praksu u svetu jer ovo delo obično izvodi od 200 do 300 muzičara.

Maler je ovo svoje najveće delo komponovao tokom šest letnjih nedelja1906. godine, posvetio ga je supruzi fatalnoj Almi, a premijerno je izvedeno 12. septembra 1910. u Minhenu.

Simfonija br. 8 u Es duru ima samo dva dela, umesto uobičajena četiri, prvi deo komponovan na tekst latinske himne iz 9. veka "Veni creator spiritus", a drugi na završnom tekstu u Geteovom "Faustu",ali oba su himne ljubavi koja vodi spasenju.

Beogradsko izvođenje, koje se može smatrati pravim logističkim podvigom, bilo je jedinstveni doživljaj za našu publiku jer sigurno je da je velika većina slušalaca prvi put imala priliku da ovo Malerovo, inače najpopularnije,delo sluša "u živo".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. maj 2012, 14:39) - gledalac [neregistrovani]

kad će opet?

Predivan doživljaj!!!
Podrška svima koji su dali doprinos, treba nam toga još!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">