Čitaj mi!

Svetska premijera "Aleksandra"

U Narodnom pozorištu biće premijerno izveden balet "Aleksandar" u koreografiji Ronalda Savkovića.

Ljubitelje umetnosti pokreta večeras očekuje svetska premijera baleta "Aleksandar" u produkciji solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta.

Za "Aleksandara", koreografiju je uradio Ronald Savković, poznati igrač i koregraf Berlinske državne opere, koga je i naša publika nekoliko puta videla na sceni Narodnog pozorišta.

Koreografa Ronalda Savkovića inspirisala je slojevita ličnost Aleksandra Velikog, vojskovođe, poluboga, ljubavnika, osvajača, čoveka koga je konstantno pratio nemir. Iako ne prati narativnu nit njegovog života, ipak se prepoznaju neke uzbudljive stranice iz biografije Aleksandra Velikog.

Vršilac dužnosti direktora Baleta Narodnog pozorišta Miloš Dujaković kaže da slike koje se smenjuju su apstraktne i kroz te slike daje se jedna vizija samog mita o Aleksandru.

Balet je zanimljivo dramaturški povezan i ima skoro filmsku brzinu, a uz to i sami igrači su učestvovali u kreiranju uloga.

Lik Aleksandra Velikog tumači Jovan Veselinović, a pored njega su i uključeni ansambl i svi solisti Baleta narodnog pozorišta, koji su sa mnogo energije i oduševljenja prihvatili svoje uloge.

"U pitanju je totalno drugačiji stil, a za nas je to bilo divno iskustvo. Jedino je bilo potrebno da pronađemo svoj lik", ističe Jovica Bjegojev koji igra presijskog kralja Darija.

Igra se na muziku u kojoj se prepoznaju etno motivi i nepravilni. To su narodni ritmovi u kombinaciji sa elektronikom koja daje specifičnu dinamiku.

Ansambl je spontano reagovao na tu muziku, što je za koreografa Ronalda Savkovića svakako bila potvrda da premijera ovog baleta mora da bude baš u Beogradu, gde igrači na sceni mogu da dožive i ožive njegove ideje.

broj komentara 0 pošalji komentar