Nagrade Vukove zadužbine

Akademiku Predragu Palavestri i likovnom umetniku Slavoljubu Galiću u Vukovoj zadužbini dodeljene godišnje nagrade za nauku i umetnost. Obe nagrade su posvećene delima o Hilandaru.

Nagrade Vukove zadužbine za nauku i umetnost za 2009. godinu uručene su akademiku Predragu Palavestri za knjigu "Istorija srpske knjižene kritike: 1768-2007" i likovnom umetniku Slavoljubu Galiću-Đaniju za izložbu "Snovi Hilandara".

U Domu Zadužbine, pred zvanicama iz javnog i kulturnog života, nagrađenima je Povelju, Plaketu sa likom Vuka i novčanog iznosa uručio predsednik Zadužbine, dr Miodrag Maticki.

Maticki je izrazio zahvalnost Odborima Vukove zadužbine za nauku i umetnost, kao i njihovim predsednicima, dopisnom članu Srpske akademija nauka i umetnosti Slobodanu Grubačiću i  Drašku Ređepu, na trudu koji ulažu da ove dve nagrade sačuvaju stečeni ugled.

Nagrade su posvećene delima o Hilandaru

Obe nagrade su posvećene delima o Hilandaru, prvoj i najvećoj srpskoj zadužbini, rekao je Maticki, podsetivši da je je ukupno 40 laureata, jer se iz ove dve oblasti dodeljuje samo po jedna nagrada.

Dvotomno delo Palavestre, na skoro hiljadu stranica, obuhvata vreme od Zaharija Orfelina do najmlađih savremenih autora i ovo kapitalno delo zaokružuje raniji veliki projekat, objavljen u 25 knjiga, Matice srpske i Instituta za književnost.

Palavestra precizno, odmereno i ciljano, često oštro i polemično, piše o srpskim književnim pravcima i njihovim tumačima u protekla dva i po veka.

Nagrada je dodeljena Galiću za delo od 33 eksponata umetničkog nakita izgrađenog sa blagoslovom blagopočivšeg patrijarha Pavla i hilandarskih monaha, od ostataka manastirskog gvožđa (eksera, brava) posle požara u manastiru Hilandaru, a koje je umetnik oblikovao i optočio zlatom i dijamantima, stvarajući unikatnu i celovitu umetničku kolekciju.

Ta kolekcija je u celini prvi put prikazana novembra meseca 2008. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a ovogodišnja nagrada doneta je prvi put u oblasti primenjene umetnosti, jednoglasnom odlukom žirija.

O delima laureata govorili su i akademici Svetozar Koljević, Grubačić, Ređep i član Odbora Saša Milenić.

broj komentara 0 pošalji komentar