Rehabilitovana Žanka Stokić

Jedna od najvećih srpskih glumica Žanka Stokić posle više od 60 godina rehabilitovana odlukom Okružnog suda u Beogradu. Osuđena je 1945. godine na kaznu gubitka srpske nacionalne časti u trajanju od osam godina. Žanki Stokić se na teret stavljala saradnja na planu kulture sa okupatorom i domaćim izdajnicima.

Jedna od najvećih srpskih glumica Živana - Žanka Stokić rehabilitovana je odlukom Okružnog suda u Beogradu, saopšteno je danas iz tog suda.

Okružni sud usvojio je zahtev za rehabilitaciju Žanke Stokić koja je 1945. godine presudom Suda za suđenja zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti osuđena na kaznu gubitka srpske nacionalne časti u trajanju od osam godina.

Njoj se na teret stavljalo da je za vreme okupacije, kao članica beogradskog Narodnog pozorišta učestvovala u "Veseljacima" i "Centrali za humor", koje su bile pod blagonaklonom zaštitom nemačkog okupatora i učešće u emisiji "Šareno popodne" Radio Beograda, čime je kulturno i umetnički sarađivala sa okupatorom i domaćim izdajnicima.

Predsedništvo tadašnje Narodne Skupštine je odbilo molbe za pomilovanje Žanke Stokić, koja je preminula 20. jula 1947.godine.

Okružni sud u Beogradu utvrdio je da je Žanka Stokić u vreme početka Drugog svetskog rata bila članica Narodnog pozorišta u Beogradu da nije bila politički aktivna i da je izrečena kazna zasnovana na političkim i ideološkim razlozima.

Glumica je, prema sopsvenom kazivanju tokom postupka 1945. godine, dobrovoljno stupila u novo pozorište "Veseljaci" i "Centrala za humor" jer je bila bolesna i bio joj je potreban novac za lečenje, dok je u Beogradsku radio stanicu stupila pod prinudom glavnog nemačkog radio-aranžera, navodi se u saopštenju suda.

Okružni sud je u postupku rehabilitacije utvrdio da Žanka Stokić na suđenju 1945. godine nije imala branioca jer zbog svog lošeg materijalnog stanja nije mogla da ga plati.

Zahtev za rehabilitaciju Žanke Stokić podnela je Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava iz Požarevca.

Zahtevu se pridružilo Narodno pozorište u Beogradu o obzirom na rad i doprinos srpskoj kulturi koji je kao dugogodišnji član te kuće dala upravo Žanka Stokić.

Ministarka srpskog glumišta  

Pravo ime Žanke Stokić je bilo Živana Stokić. Rođena je u selu Rabrovo kod Zaječara 1887. godine, a umrla u Beogradu 1947. godine.

Već sa 14 godina udala se za jednog zaječarskog krojača, a iz braka je doslovno pobegla sa pozorišnom trupom Ljubomira Rajičića Čupe.

Prvi veliki uspeh beleži 1902. godine ulogom Tereze u "Bračnoj noći". U Narodno pozorište i Beograd dolazi 1911. godine. Nije tajna da je ulogu Živke u "Gospođi ministarki" Branislav Nušić napisao upravo za Žanku Stokić.

Povodom stotog izvođenja predstave "Gospođe ministarke" Branislav Nušić je napisao: "Draga Žanka, Vi i ja danas imamo malu, intimnu svetkovinu. Mogu događaji menjati režime, mogu se krize zavitlavati i obarati kabinete; Vas se krize ne može dotaći, Vi ostajete ministarka, jedina ministarka, uvek ministarka".

Žanka Stokić je odigrala na stotine pozorišnih uloga a snimila samo jedan film - "Grešnica bez greha". Sahranjena je na Topčiderskom groblju. Spomenik je od Žankine zaostavštine podigla njena služavka Magda.

U Rabrovu je pre nekoliko godina podignut spomenik velikoj glumici. Pravna rehabilitacija stigla je kao ispravka poslednje nepravde prema jedinoj pravoj ministarki srpskog glumišta i "Grešnici bez greha" u sopstvenom životu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 04. mar 2009, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

Rehabilitacija

Zeleo bih da se pokrene postupak za rehabilitaciju Dr Petra Zeca,senatora,zamenika kraljvskog namesnika ,visokog funkionera crvenog krsta.Likvidiran je kao sto je poznato bez ikakve krivice 1944.g od strane Brozovih izvrsitelja UBICA

(sreda, 04. mar 2009, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Рехабилитована Жанка Стокић

Најзад! Чувена госпођа министарка је правну рехабилитацију требало да добије много раније, но никад није касно, а сада треба рехабилитовати све оне које је "тамна ноћ" прогатала у налету ослободилаца 20.10.1944

(utorak, 03. mar 2009, 19:02) - Nikola [neregistrovani]

Franz

Citam ovo i sve mi se cini da citam knjigu "Bila jednom jedna zemlja" ili da gledam film Kusturice "Podzemlje". Kako li se zvase njen ljubavnik... da, Franz!!! Ali tu bese jedan "Crni" da ga ubije i sve OK. Neki kazu da duh "Crnog" i dan danas luta po ulicama Beograda dok cigani trubaci trce iza praznog fijakera..