Izložba ratnih slikara

Likovna dela ratnih slikara od 1912. do 1918. godine mogu se videti na izložbi u Galeriji "Beograd" na Kosančićevom vencu. Zvanje "Ratni slikar" prvi put je upotrebljeno 1912. godine, na putnom nalogu slikara Petra Ranosovića, s potpisom komandanta srpske vojske Živojina Mišića.

Na izložbi u Galeriji "Beograd" na Kosančićevom vencu mogu se videti likovna dela ratnih slikara od 1912. do 1918. godine.

Zvanje "Ratni slikar" prvi put je upotrebljeno 21. septembra 1912. godine, na putnom nalogu slikara Petra Ranosovića, s potpisom komandanta srpske vojske Živojina Mišića.

Ono što je pre gotovo jednog veka sačuvano i preneto u naše vreme sada se može videti na izložbi. Međutim, mnogo toga je već izgubljeno i još uvek se gubi pa je značaj te izložbe u tome da sačuva i podseti.

Izložbu ratnih slikara čine 74 slike, od kojih su većina iz privatnih kolekcija sasvim nepoznate čak i stručnoj javnosti.

Kustos izložbe Zdravko Vučinić je rekao da je period kada su stvarali ratni slikari ključno razdoblje u srpskoj istoriji umetnosti, jer zatvara period inpresionizma, koji se zaključuje 1919. godine, kada je završen najrecentniji deo srpske istorije umetnosti.

Izložba je podsetnik na neizmeran doprinos koji su slikari učinili srpskom narodu, njenoj istoriji i kulturi.

Osmoro slikara nije dočekalo kraj rata, a zvanje "Ratnog slikara" nosilo je i pet žena među kojima su bile Nadežda Petrović i mlada slikarka Danica Jovanović, koju su austrijanci streljali 1914. godine.

Slike sa lica mesta o porazu i pobedi predstavljaju spomenik jednog vremena.

Uz ilustrativne prikaze rata, tragičnih scena smrti, golgote srpskog naroda tu su slike i jedne druge poetike za koju se ne može ni pretpostaviti da su nastale u to vreme rata i užasa.

Obe tematike zajedno čine jednu zanimljivu i ozbiljnu izlžobu.

broj komentara 0 pošalji komentar