Šta donosi status evropske prestonice kulture?

Novi Sad je ušao u finale za izbor evropske prestonice kulture 2021. Te godine će prvi put, pored dva grada iz država članica Evropske unije, titulu poneti i jedan grad iz zemlje kandidata. Konkurent Novom Sadu je Herceg Novi, a odluka će biti poznata u oktobru. Sledeće godine tu titulu poneće danski Orhus i kiparski Pafos.

Kada jedan od 105.000 gradova u Evropi dobije prestižnu titulu evropske prestonice kulture, to znači da dobija i mesto na mapi kao kulturna, turistička i privredna destinacija. Novi Sad ili Srpska Atina, već je prepoznatljiv po istoriji, tradiciji, kulturi, manifestacijama.

"Ono što EK očekuje od svakog grada koji je kandidat ili želi da pobedi jeste zapravo šta je to novo što nudi, ne samo u rešavanju problema već i u nekom novom programskom pa donekle i infrastrukturnom delu", objašnjava predsednik Organizacionog odbora Novi Sad Nemanja Milenković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da kandidatura za evropsku prestonicu kulture povećava investicije i mogućnost da se povuku određena sredstava iz Fondova.

"Tera nas da više iz budžeta grada investiramo u svakom smislu i infrastrukturno i kroz projektno finansiranje", dodaje Vučević.

Novi Sad je već Evropa u malom, jer u njemu živi kultura 26 nacionalnih manjina. Ima na daleko poznat muzički festival EXIT, ali i najvažnije srpske ustanove kulture.

"Tu su Matica srpska kao centar kulture Srba sa ovih prostora, Srpsko narodno pozorište koje je pijemont srpskog teatra iz kojeg su nastala pozorišta i druge ustanove kulture širom zemlje", ističe član gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović.

Danski Orhus se već uveliko šminka za titulu koju preuzima 21. januara sledeće godine. Gradi se novo, renovira staro. Otkrili su nam da će biti 350 projekata, izložbe iznad i ispod grada, na vodi, muzički spektakli, programi za decu.

"Posebno je zanimljiva predstava o vikinzima. Ugostićemo umetnike iz celog sveta. Evropska prestonica kulture neće se osetiti samo u Orhusu, ceo srednji pojas Danske će biti uljučen", ističe programska direktorka Džulijana Engberg.

Nekada je status evropske prestonice kulture bio stvar prestiža namenjen samo velikim i glavnim gradovima starog kontinenta. Danas on daje šansu i manjim gradovima, poput Orhusa, da pokažu svoje istorijsko nasleđe, razviju turizam i zaposle mlade.

U ceo projekat biće uloženo 56 miliona evra. 25 miliona obezbedila je danska vlada, ostalo susedni gradovi.

"Očekujemo veliki broj gostiju u hotelima i kampovima. Ove godine ćemo imati 9,3 miliona noćenja. Sledeće bi trebalo da bude povećanje od 30 procenata, tako da se nadamo da će doći 1,5 miliona tursta više", kaže službenik za odnose sa medijima Orhus 2017. Peter Sorens.

Iskustva gradova koji su bili prestonice kulture ili se spremaju da to postanu, pomoći će Novom Sadu u pripremi kandidature i za "Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 06. apr 2016, 09:57) - Glumac [neregistrovani]

Novosadska pozorista

Lepa i časna stvar je što Novi Sad ušao u finale za izbor evropske prestonice kulture za 2021 godinu i zaslužio je, samo od 24 decembra 2015 godine dva multietnička pozorišta u gradu su u procesu zatvaranja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">