Čitaj mi!

Život za umetnost

Piroćanka Milena Mijalković Nikolić, istoričarka umetnosti i akvarelistkinja, svoj život produžila je slikanjem. Ima 92 godine i obeležila je 60 godina od prve samostalne izložbe.

Ceo svoj život posvetila je umetnosti. Milena Mijalković Nikolić karijeru je počela 1944. godine kao glumica pirotskog Narodnog pozorišta. Kasnije je uplovila i u rediteljske vode, a scenograf i kostimograf bila su joj usputna zanimanja.

Po diplomiranju istorije umetnosti posvetila se pedagoškom radu i slikanju. Slikarstvo je njena najveća ljubav i iz njega crpe svoju životnu energiju. Čak i sada, kada se u 92. godini oporavlja od bolesti, živi za umetnost.

"Jedva čekam da uzmem opet četkicu. Dok oči još vide. Ja mislim da sam doživela ove godine samo zahvaljujući svome poslu", kaže ova slikarka.

Upornost i podrška porodice najbitniji su za umetnika, kaže Milena Mijalković Nikolić i dodaje da je tokom života uživala veliku podršku najpre roditelja, a kasnije supruga.

Iako je probala sve tehnike, do danas je ostala verna akvarelu, tehnici koju mnogi umetnici potcenjuju.

"Nekako sam se tu najbolje snašla. Ulje mi je bilo teško, ne teško za rad, nego težina gledanja i doživljaja, a akvarel ti daje vazduh, prostor, širinu", rekla je Milena.

Mladima koji žele da se bave umetnošću, profesorka Mijalković Nikolić poručuje da moraju mnogo da rade i budu uporni. A kada je u pitanju umetnost ona nikada nije imala dilemu.

"Ne, ne, i sada kada bih se vratila u život opet bi bilo - moja četkica i biranje interesantnih motiva", govori Milena.

broj komentara 0 pošalji komentar