Čitaj mi!

Produžen pritvor Saljihu Mustafi optuženom za zločine "OVK"

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu produžila su pritvor nekadašnjem komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad albanskim civilima nelojalnim "OVK" u aprilu 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Saljih Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, kada je uhapšen na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

U septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK u aprilu 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u logoru na imanju u selu Zlaš, gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veteran OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom, protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.