Čitaj mi!

Više tužilaštvo: Siniša Mali nije izvršio nijedno krivično delo

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da ministar finansija Siniša Mali nije izvršio nijedno krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, a nakon što je 2017. godine razmatralo izveštaj o njegovoj imovini i prihodima u periodu od 2011. do 2014. godine, povodom navoda da je on vlasnik 24 stana u Bugarskoj.

U Višem tužilaštvu za Tanjug navode da su tokom 2017. godine već razmatrali izveštaj o imovini i prihodima koji je dostavila Agencija za borbu protiv korupcije, zajedno sa izveštajem Uprave za sprečavanje pranja novca i izveštajem SBPOK-Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala, a koji su sačinjeni za period koji se navodi u "Pandorinim papirima" i koji su se između ostalog odnosili i na kupovinu stanova u Bugarskoj.

"Iz analize svih podataka kojima je tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadleznosti Višeg javnog tužilaštva", preciziraju u tom tužilaštvu.

Napominju da je deo dokumentacije koji se odnosi na izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije, dostavljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, radi provere da li su u radnjama Malog ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela iz njihove nadležnosti.

"Ukoliko tužilaštvo bude raspolagalo novim relevantnim dokazima, oni će biti uzeti u razmatranje", napominju u tužilaštvu.

"Pandorine papire" ministar finansija Siniša Mali čita kao laž, tvrdeći da su navodi o njemu neistiniti. Ponavlja da je vlasnik jednog stana u Bugarskoj koji je uredno prijavio.

"Ako postoji nešto što nije u skladu sa zakonom, izvolite, imate nadležne organe, podnesite papire, kroz to sam već prošao i dokazao", poručio je u utorak Siniša Mali.