Читај ми!

Пандорина кутија пуна папира који тресу свет бизниса и политике

Афера "Пандорини папири" тресе свет. Милиони докумената процурелих из агенција за оснивање офшор компанија откривају да је 330 јавних званичника широм света, међу њима и из нашег региона, па и из Србије, повезано са офшор рачунима. Пореске оазе често су коришћене за тајно померање новца и прикривање стварног иметка. У истраживању Међународног конзорцијума истраживачких новинара, помињу се многи бивши и садашњи државници, политичари и људи из светског шоу-бизниса.

Новинарско истраживање названо "Пандорини папири" открило је да је више десетина садашњих и бивших државника и моћних милијардера повезано са компанијама које користе пореске оазе. Међу крупним рибама чије су финансијске конструкције разоткривене, наводи Дојче веле, налазе се бивши британски премијер Тони Блер, јордански краљ и кенијски председник Ухуру Кенијата, украјински председник Зеленски, али и певачица Шакира.

Бивши британски премијер Ентони Блер се јавно противио избегавању плаћања пореза, a "Пандорини папири" сада откривају да су Блер и супруга дошли до зграде вредне 7,6 милиона евра тако што су купили офшор фирму која тргује некретнинама, и то од породице бахреинског министра Заида бин Рашида ел Зајанија.

Тако што су купили уделе фирме – а не директно саму зграду – Блер и његова супруга су избегли да плате порез на иметак од око 350.000 евра. Блерови и Ел Зајанијеви тврде да нису имали појма да су ови други умешани у дил. Чери Блер, супруга бившег премијера, тврди да њен муж није био укључен у трансакцију и да фирма данас више не постоји.

У папирима који су процурили до новинара помиње се и чешки премијер Андреј Бабиш, милијардер који се 2017. домогао изборне победе обећавајући борбу против корупције.

Бабишево име се помиње у папирима неколико дана уочи парламентарних избора у Чешкој који се одржавају 8. и 9. октобра. Говорећи током телевизијске дебате у недељу, Бабиш је порекао било какву повезаност. 

Наводно је 2009. убризгао око 19 милиона евра у огранак једне нафтне компаније како би купио вилу са два базена и биоскопом на француској ривијери, у близини Кана.

Украјински председник Володимир Зеленски имао је уделе у нафтној компанији регистрованој на Британским Девичанским острвима. Само месец дана пре него што је у априлу 2019. изабран за председника, Зеленски, бивши комичар и глумац, тихо је продао свој део фирме Сергију Шефиру. Њих двојица су, иначе, блиски пријатељи и пословни партнери.

Документи из јуна 2019. показују да је Шефир задржао уделе у компанији званој "Малтекс", чак и пошто се прикључио администрацији Володимира Зеленског.

Имена из шоу-бизниса и спорта која се помињу у "Пандориним папирима" су колумбијска певачица Шакира и бивша индијска звезда крикета Сачин Тендулкар.

Шакирин адвокат је рекао да су њени офшор банковни рачуни били познати и да нису доносили никакве пореске предности. 

У "Пандориним папирима" имена и из Србије и региона 

У међународном пројекту "Пандорини папири", који предводи Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ), појавила су се документа која су процурила из агенције за оснивање офшор фирми "Тридент траст", која показују, наводи КРИК, a преноси Фонет, да је министар финансија Синиша Мали био власник 24 луксузна апартмана на бугарском приморју.

Наводи се да је Синиша Мали регистровао две офшор компаније које су купиле две бугарске фирме, а које су поседовале станове у летовалишту.

У документима о купопродаји станова Мали је био наведен као директор офшор компанија са Британских Девичанских острва, па су га тако новинари КРИК-а раније повезали са овим некретнинама. Мали је у више наврата демантовао наводе истраживачке мреже, тврдећи да поседује само један стан.

Тужилаштво у Србији је својевремено покренуло поступак, али је због недостатка доказа одустало од истраге.

Осим Синише Малог, у "Пандориним папирима" појављује се и име Николе Петровића, бившег директора "Електромреже Србије".

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) открива тајне послове Мила и Блажа Ђукановића у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама. Мило и Блажо Ђукановић су, како преноси МАНС, 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских острва, Панаме и Гибралтара.

Син председника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

"Пандорини папири" долазе пет година после афере "Панамски папири", која је однела неколико битних политичара, покренула полицијске рације широм света и натерала политику да размисли о увођењу глобалне пореске стопе. 

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво