Čitaj mi!

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe Ratka Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Izveštaj reportera RTS-a o presudi i prvim reagovanjima

Reporter RTS-a Tihana Bajić pratila je u Hagu izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću, atmosferu ispred sudnice i zabeležila prva reagovanja.
Izveštaj Tihane Bajić iz Haga

Darko Mladić za RTS: Sada mi je najvažnije da posetim oca, čestitam sudiji Nijambe na izdvojenom mišljenju

Darko Mladić je za RTS naveo da se "putujući cirkus završio posle skoro 30 godina" i čestitao predsedavajućoj Žalbenog veća, sudiji Nijambe, što je, kako je naveo, "odlučila da kaže ono što je istina i što je po međunarodnom pravu jedino moguće".

"Ja samo mogu da čestitam ovoj hrabroj ženi, sudiji Nijambe, koja je digla profesionalni integritet i lično poštenje iznad raznih interesa različitih birokratija koje su ovde uložile, primile i okrenule milijarde dolara, koji su pokušali i misle da su uspeli da legitimizuju agresiju prema srpskom narodu kroz optuživanje i osuđivanje naših vojnih i političkih lidera", naveo je sin Ratka Mladića.

Dodao je da će biti zanimljivo pročitati izdvojeno mišljenje sudije Nijambe. 

"Otprilike, nažalost, to nisam mogao unapred da govorim, očekivali smo ovakav razvoj događaja, pogotovo nakon onog munjevitog ulaska novog sudije u predmet. Kao što vidite, bilo je tu nekih razmimoilaženja među njima. Pitam se samo da li su sudije koje su tako mirno klimale glavom uopšte ulazile u činjenice i u predmet kao što je predsedavajuća Žalbenog veća uradila", kazao je Darko Mladić.

Kako je naveo, sada mu je najvažnije da ode da poseti oca, da vidi kako je on to sve podneo.

"I on je isto otprilike očekivao ovako, video je da ova birokratija nema nameru na kraju svih ovih procesa da je sve što je radila ovih 30 godina bilo pogrešno, ali eto i u tom svetlu želim da čestitam jednoj časnoj profesionalki koja se izdigla iznad svega toga i odlučila da kaže ono što je istina i po međunarodnom pravu jedino moguće", istakao je Mladić.

Dodao je da je očigledno da su oni išli za tim da samo potvrde prvostepenu presudu, kao i da je bolje što nisu potvrdili presudu za genocid u šest opština.

"Ovde je najvažnije sad da se spuste tenzije u regionu i da ova tema ne bude izvor daljih sukobljavanja. To se verovatno neće desiti, ali da su išli sa tom prvom tačkom, verovatno bi bila nekakva eskalacija, što mislim da je dobro. Mala je to satisfakcija u suštini, lično za generala. Ali u širem kontekstu, bolje je što nije došlo do gore presude", kazao je Darko Mladić.

Dodao je da će videti šta je napisano u presudi, pa će onda u odnosu na to da se određuju i planiraju nekakvu reviziju.

Munira Subašić: Sanjala sam ovu presudu

Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić rekla je u Hagu da je sanjala ovu presudu. 

"Ja sam, vjerujte, maltene i sanjala ovu presudu, jer mislim da ima dosta nerealnih stvari. Ako nije mogao ući u Prijedor, gdje je ubijeno tri hiljade i nešto, a kaže da je ta grupa, malo ih je ubijeno. Znači, trebali su ubiti pola ljudi da bi se priznao genocid. Mislim za Srebrenicu da nismo bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija i da nismo mi majke digle svoj glas i da se nismo borile 26 godina po nekim pravilima i pravdom, ne znam da li bismo imali presudu za genocid", kazala je Subašićeva.

Dodala je da je zadovoljna presudom.

"Doživotna. Ne može više nikad uzeti ni svoje unuče, nikoga u krilo. Videće šta znači kad neko uzme nečiju slobodu, a on je uzimao. Osjetiće što su mu oduzeli slobodu, ali on je uzimao hiljade života naše djece. Ja ne želim niko da pati, ali onaj ko je zaslužio, treba i da odgovara", rekla je Munira Subašić.

Reagovanja iz sveta i regiona na presudu

U Republici Srpskoj kritikuju presudu Ratku Mladiću kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok u Federaciji tu presudu pozdravljaju.

Stižu i reagovanja iz sveta. Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti u regionu.

Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu, već jedino Mladiću

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, da to nije presuda srpskom narodu već da je ta krivica jedino njegova.

U saopštenju objavljenom na sajtu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, Bramerc je rekao da je Mladić namerno koristio svoj položaj vojnog zapovednika za napade na nevine civile, koji su, kako je rekao, ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i vere.

Kako je rekao, završetkom ovog predmeta, žrtve i preživeli bi trebalo da budu u prvom planu.

"Širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Sada je odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužilaštvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku. Zajedno, možemo osigurati da sve žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji dočekaju da vide kako oni koji su im naneli nepravdu odgovaraju za svoje zločine", zaključio je Bramerc.

Potvrđena presuda Ratku Mladiću, odbijena žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja reporter RTS-a iz Haga.

Žalbeno veće odbacilo sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Odbijena je žalba tužilaštva da Mladić bude osuđen za genocid u šest opština u BiH. 

Odbijene Mladićeve žalbe

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Dodali su da prvostepeno veće nije pogrešilo ni prilikom ocenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kapmanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno veće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić delio nameru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić delio nameru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga.

Počelo izricanje presude

Nakon tehničkih problema u Sudu, odloženi prenos izricanja presude je počeo.

Sudskom veću predsedava Priska Matimba Nijambe. 

Mladić je potvrdio da može da prati suđenje na jeziku koji razume. 

Prenos suđenja kasni zbog tehničkih problema

Kako javlja reporter RTS-a iz Haga, prenos suđenja kasni zbog tehničkih problema u Sudu.

Mladić u sudnici

U sudnici u Hagu pojavio se Ratko Mladić, uprkos tome što je bilo spekulacija da bi mogao da propusti izricanje presude.

Sin Darko jutros je izjavio da je njegov otac spreman da izađe pred Žalbeno veće. 

Foto: Tanjug / AP Photo / Peter Dejong, Pool

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Ratko Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor

Mladiću je potvrđena presuda po 10 tačaka optužnice: po tački 2 za genocid u Srebrenici, po tački 3 za zločin protiv čovečnosti, po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva, po tački 5 zbog ubistava i zločina protiv civilnog stanovništva, po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja, po tački 7 zbog deportacija i zločina protiv civilnog stanovništva, po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva, po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja, po tački 10 osuđen je zbog protivpravnih napada na civile i kršenja zakona i običaja ratovanja i po tački 11 zbog uzimanja talaca – osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen.

Osuđen je zbog udruženih zločinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Osuđen je na doživotni zatvor jer je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sudija Nijambe rekla je da se ova pravosnažna presuda prema statutu ima odmah izvršiti.

Prenos izricanja presude javnost je pratila sa odlaganjem od 30 minuta. Ova praksa je uvedena nakon što je Slobodan Praljak tokom izricanja presude počinio samoubistvo. 

Suđenje nekadašnjem generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011, nakon 12 godina skrivanja, u Lazarevu u Srbiji, i izručen Hagu.

Tokom suđenja negirao je krivicu, a sa timom svojih branilaca pokušao je da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su više puta tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal, a potom ni Mehanizam, te zahteve do danas nisu usvojili.