Читај ми!

Бајден поводом пресуде Младићу: Правда и помирење темељ мира и стабилности

Светски и европски званичници реаговали су на коначну пресуду Ратку Младићу. Председник САД Џозеф Бајден поручио је да су правда и помирење темељ мира и стабилности у региону. Председник Европског савета Шарл Мишел каже да је коначна пресуда у случају Ратка Младића још један важан корак који ће, према његовим речима, донети правду жртвама.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је пресуда Ратку Младићу историјска и да показује да ће они који чине стравичне злочине бити позвани на одговорност, саопштила је Бела кућа.

"САД су помогле у вођењу међународних напора да се зауставе злочини у Босни и Херцеговини, приведу правди они који су злочине починили у БиХ и у другим деловима бивше Југославије, и да се успостави трајни мир у тој земљи и ширем региону", истиче Бајден.

Амерички председник оцењује да су правда и помирење темељ мира и стабилности у будућности.

"Данашња одлука је такође важна потврда да је то могуће. Искрено се надам да ће лидери у региону поштовати пресуду и потврдити њен значај за владавину права", рекао је Бајден.

Председник Европског савета, Шарл Мишел каже да је коначна пресуда у случају Ратка Младића још једна важан корак који ће, према његовим речима, донети правду жртвама.

"То ће помоћи да се болна прошлост остави иза нас, а да се будућност стави на прво место", поручио је Мишел са свог Твитер налога.

Борељ и Вархеји: Поштовати одлуке суда и промовисати помирење на Западном Балкану

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи оценили су да ће пресуда Ратку Младићу "допринети излечењу свих који су патили".

У заједничком саопштењу, Борељ и Вархељи су подсетили на жртве и поручили да саосећају са њиховим породицама и преживелима.

Поновили су да ЕУ очекује од свих политичких актера у региону да покажу пуну сарадњу са међународним судовима, поштују њихове одлуке и признају њихову независност и непристрасност.

"Порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца противрече најосновнијим европским вредностима. Данашња одлука прилика је да лидери у Босни и Херцеговини и региону, с обзиром на чињенице, предњаче у одавању почасти жртвама и промовишу окружење погодно за помирење како би превазишли наслеђе рата и изградили трајни мир", наводи се у саопштењу.

Додаје се да међународни и домаћи судови у Босни и Херцеговини и суседним земљама треба да наставе мисију пружања правде свим жртвама ратних злочина, злочина против човечности и геноцида и члановима њихових породица.

"Не може бити некажњивости", закључују Борељ и Вархеји.

Стано: Прилика да лидери у БиХ и региону промовишу окружење погодно за помирење

Портпарол ЕУ Петер Стано очекује да сви политички актери у БиХ и на Западном Балкану, покажу пуну сарадњу са међународним судовима, да поштују њихове одлуке и признају њихову независност и непристрасност.

Додао је да порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца противрече најосновнијим европским вредностима.

"Данашња одлука прилика је да лидери у Босни и Херцеговини и региону, с обзиром на чињенице, предњаче у одавању почасти жртвама и промовишу окружење погодно за помирење како би превазишли наслеђе рата и изградили трајни мир", наводи се у писаном саопштењу портпарола.

У саопштењу се оцењује да се правноснажном пресудом Младићу пред Међународним механизмом за кривичне судове приводи крају кључно суђење за ратне злочине у новијој историји Европе.

Додаје се да међународни и домаћи судови у БиХ и суседним земљама треба да наставе мисију пружања правде свим жртвама ратних злочина, злочина против човечности и геноцида и члановима њихових породица.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво