Читај ми!

Smirivanje inflacije, profesor Erić objašnjava kada će cene prestati da rastu

Dekan Beogradske bankarske akademije, profesor Dejan Erić za RTS kaže da je rat nametnuo da se na Samitu G20 na Baliju govori i o bezbednosti i obuzdavanju sukoba, ističući da će Kina iz rata izaći kao zemlja koja profitira. Poručuje i da će se sa oporavkom svetske ekonomije, inflatorni pritisak smanjivati i u Srbiji.

Na Baliju se održava Samit G20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, koje zauzimaju 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i predstavljaju dve trećine svetske populacije.

Umesto zvaničnih prioriteta Samita: zdravlje, održiva energija i digitalna transformacija, u prvom planu je strahovanje zbog posustajuće globalne privrede, geopolitičkih tenzija oko rata u Ukrajini i rastuće tenzije između Kine i Zapada.

Profesor Dejan Erić objašnjava za RTS da je rat u Ukrajini nametnuo da se na Samitu na Baliju govori o bezbednosti i obuzdavanju sukoba, osim pitanja digitalizacije, oporavka posle koronavirusa, zelene ekonomije.

Govoreći o susretu američkog predsednika SAD Džozefa Bajdena sa kineskim predsednikom Si Đipingom, Erić smatra da je susret ostavio veliki trag, te da su pažljivi analitičari beležili čak koliko je trajalo i njihovo rukovanje.

"Smatram da je dijalog uvek dobar, kada između između dve strane postoje velike razlike. Dijalog pomaže da razumete drugu stranu. Dosta pitanja je pokrenuto, od kojih su neka politička. Pojedina pitanja nisu bila nimalo prijatna ni za jednu, niti za drugu stranu, poput pitanja oko Tajvana", kaže Erić.

"Kina će iz rata izaći kao neko ko profitira"

Rusko-kineska trgovina prema podacima kineske carine u prvih devet meseci ove godine beleži skok za trećinu i približava se istorijskom maksimumu od 154 milijarde dolara. Istovremeno, prema pojedinim informacijama, broj auto-salona koje prodaju vozila iz Kine povećao se sa 300 na 936 u više ruskih gradova.

Erić kaže da su ti podaci tačni, te da ga ne izneneđuju, jer "često ekonomije funkcionišu po principu spojenih sudova".

"Ekonomska istorija nas uči da u ratu imate dobitnike i gubitnike i na bojnom polju i u ekonomskom smislu. Bez ikakve dileme, Kina će iz ovog ratnog sukoba izaći kao neko ko profitira", navodi Erić.

Dodaje da je podatak za automobilsku industriju "fascinantan", podsećajući da je prvi kineski automobil je napravljen pre 20 godina. "Za 20 godina, automobilska industrija u Kini je doživela veliku ekspanziju. Sada se otvorilo veliko tržite, gde nemaju konkurenciju", navodi Erić.

Zašto je produžetak žitnog sporazuma važan

Jedno od pitanja je i da li će Rusija prihvatiti da produži dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica, postignut uz posredovanje UN i Turske, koji treba da bude obnovljen 19. novembra.

Erić ističe važnost tog pitanja, navodeći da, ukoliko Rusija prihvati da produži sporazum, neće se očekivati enormni rast cene hrane na svetskom nivou.

Narodna banka Srbije je prateći poteze FED-a i ECB, povećala referentnu kamatnu stopu, osmi put od aprila. Gost Dnevnika objašnjava da je mera povećanja kamatnih stopa iznuđena, zbog velikih inflatornih pritisaka sa kojima se svet suočava.

"Inflacija je samo simptom poremećaja koji postoji. Dokle god uzroci ne budu uklonjeni, neće biti ni smirivanje inflacija. Ono što se dešava kod nas je posledica dešavanja u opštim ekonomskim odnosima", kaže Erić.

Kada će doći do pada cene

Zavod za statistiku juče je objavio da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru u odnosu na septembar u proseku povećane za 1,9 odsto, ali su u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 15 odsto.

Erić ističe da se povećanja cene energenata, transporta, sirovina, prelilo i na potrošače.

"Kako bude dolazilo do oporavka svetske ekonomije i kako se budu smanjivali inflatorni pritisci u razvijenim zemljama, tako će se pritisak smanjivati i kod nas. Pored realnih faktora, imate i grupu monetarnih faktora, koji su bili povezani sa borbom protiv kovida, gde je dosta naštampano novca. Sada stiže račun i za to", zaključuje profesor Dejan Erić.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво