Читај ми!

Самит Г20 под оптерећењем руског рата у Украјини и тензија између Запада и Кине

Уочи Самита Г20 на Балију у Индонезији, у средишту светске пажње је сусрет председника Сједињених Држава и Кине. Састанак Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга оцењује се као прилика за покушај нормализације односа две светске суперсиле. Осим растућих тензија између Кине и Запада, у средишту пажње Самита на првом месту су дипломатски напори да се оконча рат у Украјини.

Три сата разговарала су двојица лидера две највеће светске силе. Први пут су се уживо срели Џозеф Бајден и Си Ђинпинг. Први пут од када је Бајден амерички председник, од када је почео рат у Украјини и пандемија ковида. Први пут од када је посета високе америчке званичнице Тајвану изазвала потрес у односима Вашингтона и Пекинга. И од када су обојица прошла кроз важне изборе код куће.

Пре него што су се врата затворила пред вишесатним састанком, у који је стала и пауза за чај, кинески председник позвао је америчког колегу да се кинеско-амерички односи врате на колосек здравог и стабилног развоја.

"Тренутни односи Кине и Сједињених Држава су забрињавајући. То није у интересу наших земаља, наших грађана и онога што међународна заједница од нас очекује. Човечанство се суочава са изазовима без преседана. Свет је на раскршћу. Свет очекује да Кина и Сједињене Државе реше своје односе на прави начин", рекао је Си Ђинпинг, председник НР Кине.

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден да се њихова политика једне Кине није променила.

"Енергично ћемо се надметати, али ја не тражим конфликт. Тражим начин да управљамо тим надметањем одговорно. Да се поштује међународно право. Политика једне Кине, наша политика једне Кине, није се променила. Противимо се једностраној промени статуса кво и посвећени смо очувању мира и стабилности у Тајванском мореузу", рекао је Бајден.

Односи Вашингтона и Пекинга оцењују се као најхладнији од када се у великом заокрету Ричард Никсон састао са Мао Цедунгом у Пекингу.

Путин и Зеленски не долазе на Самит

Извештаји из Балија сада се крећу од питања која настављају да оптерећују две стране до обећања да канали комуникације остају отворени. Док свет оптерећују рат и глад. И зато су погледи упрти и ка Самиту Г20. Индонежански домаћин од учесника очекује дијалоге који би водили мирном решењу рата у Украјини.

"Желим да нагласим да би конфликт требало да се заврши моментално, а прехрамбена, енергетска и економска криза се морају окончати што пре. Све то можемо, ако разговори буду водили сарадњи", каже Џоко Видодо, председник Индонезије.

Иако се месецима спекулисало, председници Путин и Зеленски нису на Самиту. Руску делегацију представља шеф дипломатије Сергеј Лавров. После спекулација да је лошег здравља, портпаролка министарства спољних послова Русије објавила је видео-снимак Лаврова како се припрема за састанке.

"Они већ десетак година пишу да је наш председник болестан. То је једна врста игре, која није нова у политици", рекао је Лавров.

Незванично, индонежански домаћини настоје да спрече да Русија буде приморана да напусти групу 20 најмоћнијих држава, као што је пре осам година после припајања Крима, избачена из Г8.

На маргинама дводневног Самита, који званично почиње сутра, путем видео-везе пословним људима обратио се власник "Тесле" и Твитера Илон Маск. Окружен свећама да укаже на енергетску кризу, праћен је песмом Елвиса Прислија - мање приче, више акције, молим.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво