Читај ми!

Први састанак Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга на Балију

У недостатку сусрета Бајден - Путин, остало је да се нагађа шта ново доноси сусрет Бајден - Си Ђинпинг на Балију у Индонезији. Светски медији инсистирају на прилици за покушај нормализације односа две светске суперсиле. Нема сумње да ће на Самиту Г20 у средишту пажње бити руска инвазија на Украјину и растуће тензије између Кине и Запада.

После различитих спекулација последњих месеци ко би све могао, од светских лидера први пут од почетка рата у Украјини, да се сусретне на Самиту Г20 који ове седмице почиње на Балију, први сусрет председника САД Џозефа Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга је најважнији догађај пред почетак Самита.

Двојица председника су последње две године имали тек видео и телефонске разговоре, али не и лични сусрет. Заправо, ово је био први такав сусрет двојице лидера од како је Бајден постао председник Америке у јануару 2021.

Дипломатски тонови и замерке 

Први разговор је протекао у изражавању наде и дипломатски интонираних порука да њих двојица имају одговорност да покажу како њихове две нације могу да управљају сопственим разликама (Бајден) али и да подигну ниво међусобних односа кроз заједничку спремност на размену мишљења (Си).

Како наводи Асошијејтед прес, обојица лидера су стигла на Бали са ојачаним политичким позицијама.

Бајденове демократе су успеле да тријумфују на изборима за Конгрес и да задрже контролу над Сенатом, док је Национални конгрес Комунистичке партије Кине пре месец дана доделио Сију трећи, петогодишњи председнички мандат. Амерички председник и помоћници Беле куће у последње време су покушали да умање било какву идеју о некаквом "сукобу" између САД и Кине.

Инсистирају пре свега на заједничким изазовима као што су климатске промене и здравствена безбедност. Нема сумње међутим да су односи две земље на најнижем нивоу досад у протеклих 50 година - због односа према рату у Украјини, због кинеског кршења људских права Ујгура што је администрација САД у више наврата замерала Пекингу.

Такође, Бајден је замерао Пекингу обрачун са демократским активистима у Хонгконгу, принудне трговинске праксе, војне провокације против Тајвана, преноси Танјуг.

Пре неколико недеља, истиче Њујорк тајмс, Бајден и Си су изнели супротстављене идеје о томе како се Сједињене Државе и Кина боре за војну, технолошку и политичку превласт. Тако да ће њихови разговори на Балију бити тест могу ли они зауставити евидентно и велико нарушавање односа две земље.

Кина је показала своју војну моћ да угуши Тајван, а Сједињене Државе наметнуле низ контрола на извоз с циљем ометања кинеске производње најнапреднијих компјутерских чипова - потребних за њену најновију војну опрему и развој у другим секторима.

Видодо у нади да Русија неће бити избачена из Г20

Питање је, наиме, колико су високи званичници Индонезије успели у настојањима да утичу на западне лидере да ублаже реторику према званичној Москви. Како пише европски Политико према изјавама тројице неименованих дипломата, а пренео Танјуг, и сам индонежански председник Џоко Видодо је уложио напоре да утиче на администрацију САД и западне лидере „да направе одређене уступке у критикама Москве због рата у Украјини".

Намера индонежанског председника и председавајућег на Самиту Г20 Џока Видода је да се на крају састанка 20 најутицајнијих и највећих привредних сила на свету који ће се одржати 15. и 16. новембра на Балију потпише заједничка декларација. То би Видодо, преносе исти извори, сматрао својим „личним успехом".

Његов је циљ, наводи се, да се избегне избацивање Русије из организације Г20, те да се догоди оно што се догодило 2014. године, када је Г8 избацила Русију после припајања Крима и постала Г7. Наводно је Видодо рекао да ће председавати најтежем Самиту Г20 до сада.

Захарова: "Акробатика лажирања" 

Додатну пажњу медија на Самит Г20 на Балију изазвао је Асошијејтед прес који је пренео изјаве неименованих индонежанских владиних и медицинских званичника о томе да је Сергеј Лавров - хоспитализован. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је то демантовала видео снимком на Телеграму.

Руски дипломата који је на Бали дошао уместо предсеника Русије Владимира Путина на том снимку седи у башти и листа папире, а Захарова је написала да су вести о хоспитализацији - „акробатика лажирања".

Тако је, због чињенице да је Владимир Путин одустао од доласка на Бали како би се уздржао од непријатних сусрета, у недостатку сусрета Бајден - Путин, остало да се нагађа шта ново доноси сусрет Бајден - Си Ђинпинг. Иако званични Пекинг и Вашингтон не очекују значајан напредак у односима две земље, светски медији инсистирају на прилици за покушај нормализације односа две суперсиле. 

Нема сумње да ће у средишту пажње Самита на Балију бити руска инвазија на Украјину и растуће тензије између Кине и Запада.
Бајден, који је први стигао на Бали имаће прилике да се на маргини догађаја упозна са новим британским премијером Ришијем Сунаком и новом италијанском премијерком Ђорђом Мелони.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво