Читај ми!

Čadež: Zapadni Balkan dobar hab za nove tehnologije, očekuju se nove američke investicije

Američki privrednici borave u Beogradu u sklopu prve trgovinske misije američke vlade u Srbiji. Posle razgovora sa predsednikom i premijerkom, predstavnici kompanija iz SAD će u Privrednoj komori Srbije imati priliku i za konkretne dogovore sa privrednicima iz Srbije, ali i država regiona. Region postao interesantan za američku privredu, mogu se očekivati nove investicije, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Unapređenje ekonomskih odnosa sa SAD biće tema regionalne konferencije Zapadni Balkan i SAD koja se održava u Beogradu. Predstavnici privrednih komora Zapadnog Balkana predstaviće zajednički potencijal regiona.

Konferencija se organizuje u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije vlade SAD koju čini i 26 američkih kompanija sa fokusom na informaciono-komunikacione tehnologije, energetiku i čistu tehnologiju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da se danas u Beogradu održava najveće do sada regionalno okupljanje kompanija iz SAD i celog regiona Zapadnog Balkana.

U Privrednoj komori Srbije biće, kako kaže, više od 180 kompanija.

"Već je zakazano 270 specijalnih sastanaka sa konkretnim temama između kompanija iz SAD i celog regiona. Danas ćemo biti domaćini i kompanijama iz SAD, ali i iz Beograda, Novog Sada, Skoplja, Prištine, Peći, Sarajeva, Banjaluke, Tirane", rekao je Čadež.

Napominje da američki privrednici borave u Srbiji u sklopu prve misije koju je organizovala vlada SAD, te da među njima ima velikih kompanija poput Amazona.

"Neke od njih po prvi put dolaze, neke su već tu, poput NCR, i žele dalje da investiraju", rekao je Čadež.

Ističe da je ovaj region dobar hab za nove tehnologije i investicije bazirane na znanju i inovacijama.

"Kad pogledamo razmenu robe, imamo dosta potencijala, iako izvoz u SAD i te kako raste. Kada pogledamo usluge, SAD su naše prvo izvozno tržište, a najveći deo su softveri i IT usluge", kaže Čadež.

Očekuje da ove godine izvoz bude mnogo veći, jer je, kako kaže, među aktuelnim investicijama u Srbiji, kako stranih tako i domaćih – najviše onih u oblasti visokih tehnoloških inovacija.

U sklopu ove misije, dodaje Čadež, mogu se očekivati nove investicije.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи