Читај ми!

Вучић и Брнабић са привредном делегацијом САД

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава. Састанку су присуствовали и председница Владе Ана Брнабић и амбасадор САД у Србији Kристофер Хил.

Председник Вучић је навео да је, први пут после 20 година, у Србију стигла привредна делегација Сједињених Америчких Држава.

"Разговарали смо о јачању сарадње и о новим партнерствима, јер је Србија показала не само да је поуздан партнер великих корпорација које годинама успешно послују у нашој земљи, већ и стабилна економија која представља одличну инвестициону и пословну дестинацију. Добро нам дошли, драги пријатељи!", навео је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

Председник Вучић истакао је да је посета привредне делегације САД, прве после 20 година, од великог значаја за нашу земљу не само у погледу потенцијала за сарадњу, већ и као показатељ напретка Србије као стабилне економије и пожељног пословног партнера.

Вучић је данас са представницима неких од највећих америчких глобалних корпорација разговарао о даљем јачању и развоју билатералне економске сарадње, новим стратешким партнерствима, као и о потенцијалима за инвестиције у областима енергетике, ИЦТ и зелених технологија, саопштила је прес служба председника.

Он је истакао да су представници неких од највећих и најпознатијих глобалних компанија показали интерес за стратешко пословно партнерство са Србијом.

"Србија је у новим технологијама на време увидела развојну шансу и зато смо у протеклој деценији убрзано улагали у инфраструктуру, реформе и изградњу пословног амбијента", поручио је Вучић.

Он је додао да је посебно захвалан Дејвиду де Фалку, заменику помоћника секретара у Министарству трговине САД за Европу и Евроазију, који је као човек са изузетним пословним искуством препознао Србију као одличну пословну и инвестициону дестинацију са огромним потенцијалима за сарадњу од обостраног интереса.

"Многе америчке компаније које већ дуго и успешно послују у Србији и запошљавају 30.000 наших људи, представљају изузетан показатељ стабилности наше економије и пословног окружења које смо успели да креирамо озбиљним и системским приступом на свим нивоима", нагласио је Вучић.

Додао је да је само у првих осам месеци ове године укупна робна размена између Србије и САД достигла 854,6 милиона долара, што представља повећање од чак 45,6 одсто у односу на исти период 2021. године.

Овај тренд прати и раст извоза од 28,2 одсто што даје додатни оптимизам када је у питању јачање економског партнерства са Сједињеним Државама, додао је Вучић.

Посебно је нагласио да пословање светски познатих корпоративних имена у Србији као што су Cisco, Dell, IBM, Oracle, али и других компанија са глобалном репутацијом, представља чврсту и озбиљну пословну препоруку за нашу земљу, а о успеху досадашње сарадње сведочи и чињеница да у трговини услугама, Сједињеним Државама припада место једног од најважнијих партнера Србије, будући да из године у годину у овој области бележимо сталан и јак раст.

Саговорници су се сагласили да што пре треба кренути са конкретизацијом сарадње у бројним областима у којима су дефинисани неискоришћени потенцијали, као и да је у том циљу неопходно интензивирање сусрета привредника Србије и САД, што ће представљати даљи корак ка реализацији пројеката од обостраног интереса.

Састанку је присуствовала и премијерка Ана Брнабић и амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара