Читај ми!

Putniković: Moramo da naučimo da štedimo energente jer će biti sve skuplji

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković kaže za RTS da mnogi analitičari procenjuju da se cene energenata neće vratiti na nivo od pre godinu ili dve dana, zbog čega moramo da naučimo da štedimo. Ističe da cene i u Srbiji moraju polako da se približe tržišnim, ako hoćemo da imamo zdrave energetske kompanije.

Energiju i energente, posebno u Evropi, sve je teže obezbediti. Gas, ugalj i struja su sve skuplji, dok je ponuda ograničena. Međunarodna agencija za energiju kaže da svet ponovo ulazi u eru uglja i globalna potražnja bi ove godine mogla da bude rekordna.

Jutros je nafta pala ispod sto dolra. Trenutna cena je 99,16 dolara, što je dobro za vozače.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže da mnoge avio-kompanije otkazuju letove, a da, sa druge strane, Rusija prodaje naftu van Evrope i spušta cenu velikim kupcima poput Kine i Indije.

"Verujem da je to dovelo do jednog disbalansa što se tiče cena, što je dobro za potrošače, a zanimljivo je i za SAD koje su kod članica OPEK-a insistirale da snize cenu i plasman na tržište da bi nafta pojeftinila jer je u Americi zaista skupo gorivo", ističe Putnikovićeva.

Kaže da je još od prošle zime bilo analitičara koji su prognozirali da će nafta dostići cenu i od 200 dolara po barelu, ali smatra da su to spekulacije koje treba da doprinesu da ljudi "navale" na kupovinu, da se neko oslobodi zaliha.

"Cena energenata mora polako da se približi tržišnoj"

U EPS-u i Srbijagasu u jeku su pripreme za zimsku sezonu. Gas za domaćinstva skuplji je od ponedeljka, a struja će poskupeti od septembra.

Jelica Putniković kaže da je to pokrivanje inflacije i da energetske kompanije neće puno dobiti poskupljenjem.

"Pretpostavljam da se računalo na to da se pomogne građanima i ostalim potrošačima. Videćemo koju će odluku doneti Vlada Srbije što se tiče cene struje za privredu. U suštini, ako hoćemo da imamo zdrave energetske kompanije, cena mora polako da se približi tržišnoj", naglašava Putnikovićeva.

Kaže da bi što pre trebalo da se krene u uvođenje socijalnih karti, kako bi se tačno znalo ko je koliko siromašan ili bogat i koliko može da plati.

"Skriveno poskupljenje struje"

Od ponedeljka je na snazi Izmena uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača, što znači da će građani plaćati veću naknadu za obnovljive izvore energije.

Putnikovićeva ističe da je to jedno skriveno poskupljenje, što, kako kaže, nije baš objavljeno u medijima.

"Trebalo je objasniti zašto se ide na to jer je jedan od razloga i činjenica da je EPS zapravo iz svojih izvora finansirao plaćanje tarife proizvođačima obnovljivih izvora energije jer unazad sedam godina, možda i duže, nije povećavan iznos na računima koji plaćamo za obnovljive izvore energije", objašnjava Putnikovićeva.

Podseća da od prošlog proleća postoje usvojeni zakoni o obnovljivim izvorima i da su bile najavljene aukcije za proizvođače, kako građani ne bi plaćali garantovanu cenu, već da se to na tržišni način reguliše.

"Mislim da se to mora uraditi što pre jer znamo da je tržišna cena u odnosu na prošlu godinu i deset puta veća", kaže Putnikovićeva.

"Povećanje potražnje za ugljem realnost"

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je da analize pokazuju da će na globalnom nivou potražnja za ugljem dostići osam milijardi tona, čime bi bili premašeni rekordi iz 2013. godine.

Jelica Putniković kaže da je povećanje potražnje za ugljem realnost koja je nastala i zbog pokušaja Evrope da se odrekne ruskog gasa.

Ipak, naglašava da je veća potražnja počela još prošle godine kada se Zapadna Evropa, a pre svega Nemačka, suočila sa situacijom da iz obnovljivih izvora ne može da proizvede dovoljno elektične energije.

"Nisu mogli dovoljno da kupe ni na tržištu, pa su konzervirane termoelektrane na ugalj ponovo upalili i uvozili ugalj iz Australije i istočnoevropskih zemalja, međutim Australija je skoro obustavila izvoz uglja jer imaju problema kod sebe, a Evropa odustaje od kupovine ruskog uglja, pa imamo situaciju da je poskupeo", objašnjava Putnikovićeva.

"Evropa pokušava da nađe alternative"

Hidrologija je loša, ne može se računati na proizvodnju struje iz hidrocentrala, a ne pale u Evropi ni centrale na gas jer se pune skladišta.

Jelica Putniković kaže da je oko 47 odsto skladišta popunjeno i isitiče da je to nedovoljno jer evropske zemlje od kraja prošle zime nisu naručivale veće količine gasa iz Rusije, već su se nadale da će dobiti sa neke druge strane.

"Evropa pokušava da nađe alternative, ali to je već na dugom štapu. Moraju da izgrade luke za pristajanje tankera, postrojenja za gasifikaciju utečnjenog gasa i moraju da nađu prodavce koji nemaju ograničene količine", ističe Putnikovićeva.

"Moramo da naučimo da štedimo"

Jelica Putniković naglašava da moramo da naučimo da štedimo energiju jer će sigurno biti sve skuplja - i struja i naftni derivati i gas i ugalj.

"Mnogi analitičari kažu da se cene neće vratiti na nivo od pre godinu ili dve dana", navodi Putnikovićeva.

Kaže da je dobro što Srbija ima popunjen svoj deo skladišta u Banatskom Dvoru i što se pune skladišta zakupljena u Mađarskoj.

"Dobro je i što nam iz Bugarske kažu da neće biti problema sa tranzitom ugovorenih količina gasa Turskim tokom. To je prilična sigurnost za Srbiju", ističe Putnikovićeva.

Naglašava da se sigurno još uvek ne može bez ruskih energenata i da treba pametno i dugoročno razmišljati.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво