Читај ми!

Briselska rampa na ruske energente – kako bi potpuni embargo pogodio Evropu, a kako Moskvu

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se traže dodatne kaznene mere protiv Rusije, uključujući i potpuni embargo na sve ruske energente. Poslanici su pozvali Uniju da isključe Rusiju iz G20 i drugih međunarodnih organizacija, poput UNHRC-a, Interpola, Svetske trgovinske organizacije, Uneska. Traže i da sankcije obuhvate rusku saveznicu Belorusiju, kako bi Moskvi presekli zaobilazne puteve.

Evropski parlament u rezoluciji, za koju je glasalo 513 poslanika, a protiv je bilo njih 22 i 19 uzdržanih – poziva na do sada najoštrije sankcije Rusiji, uključujući hitno uvođenje potpune zabrane uvoza ruske nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa.

Parlament traži i zabranu svih ruskih banaka, drumskog tereta i ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode i luke Evropske unije.

"Ovo je veoma, veoma važan trenutak i značajan korak. Mislim da je stav ovog Parlamenta jasan i šalje najsnažniju poruku podrške ljudima na liniji fronta u Ukrajini", naglašava predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mestola. 

Ono što je izvesno, prva zabrana bi usledila već polovinom avgusta – i to za uvoz ruskog uglja. Za naftu i gas još nema saglasnosti.

Pošiljka za Mađarsku

Mađarska ponavlja da je protiv sankcija ruskom energetskom sektoru. A usred novog embarga, u Budimpeštu je avionom iz Rusije stiglo gorivo za nuklearnu elektranu.

"Gorivo za nuklearku Pakš je uvek stizalo iz Rusije, železnicom preko Ukrajine. Nažalost, to više nije moguće, pa smo morali da pronađemo alternativni način za dopremanje. Ta pošiljka je u Mađarsku stigla preko vazdušnog prostora Belorusije, Poljske i Slovačke uz odobrenje sve tri zemlje", kaže Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Zavisnost od ruskog gasa

Predloženo pooštravanje sankcija treba da prati i plan za obezbeđenje sigurnosti snabdevanja Unije energijom.

Briselska rampa na uvoz ruske nafte i gasa odsekla bi, kažu, znatan izvor prihoda Moskvi, ali bi istovremeno pogodila evropske ekonomije i podstakla rast cena tih energenata.

Osloboditi se zavisnosti od ruskog gasa, za većinu članica je i težak i spor poduhvat, pa traže rešenja.

Italijanski premijer Mario Dragi kaže da nove sankcije i na energetskom frontu, Italija snažno podržava.

"Ovi troškovi su neodrživi za bilo koji državni budžet. Moramo pronaći nove alate za njihovo rešavanje i istovremeno osigurati da se ti resursi troše efikasno, a ja bih dodao iskreno", navodi Mario Dragi.

Mark Rute, premijer Holandije ističe da moraju da budu pragmatični.

"Izvan Evrope, Italija i Holandija će zajedno sa našim industrijama proceniti koje su mogućnosti i alati. Tako mora da bude, inače postaje ideologija. Ne želimo da pravimo ideologiju cene gasa. Radi ili ne radi. Mi proveravamo i onda odlučujemo", kaže Rute.

Šta je sa berzama

Senat Sjedinjenih Američkih Država podržao je zakon o zabrani uvoza nafte iz Rusije.

A na berzama šaroliko: evro je na najnižem nivou u poslednjih mesec dana, dok dolar raste i na dvogodišnjem je maksimumu, raste i rublja.

Cena gasa stagnira između 1.200 i 1.300 evra, dok je cena nafte u padu: barel je 100 dolara.

Tome je, osim 60 miliona barela nafte iz amerikih strateških rezervi, doprinelo i 180 miliona barela koje će u narednih pola godine plasirati Međunarodna agencija za energiju, kako bi umirila naftno tržište.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара